آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار)

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار)

 

در مجموعه مقالات «آموزش طراحی داخلی» شرکت رنگ سازی آیسافام اطلاعاتی را در اختیار خواننده قرار می دهد تا به کمک آن ها بتوانند به صورت گام به گام، مراحل لازم برای داشتن یک طراحی زیبا و موفق را سپری کند. در هشتمین مقاله از این سری مقالات اطلاعات مختلفی پیرامون تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار ارائه می شود تا با کمک آن ها بتوان یک محیط خلاق و کارآمد را طراحی کرد.

رنگ ها بسیار بیشتر از آنچه تصور می شود بر زندگی روزمره انسان ها تأثیر می گذارد. در دفاتر کار، استفاده ماهرانه از رنگ ها می تواند بهره وری، سلامتی روحی و حتی خلاقیت افراد را تقویت کند. علاوه بر این مطالعات انجام شده نشان می دهد که استفاده از روانشناسی رنگ می تواند بهره وری و رضایت شغلی کارمندان را بهبود بخشد و بر نحوه رفتار آن ها با مشتریان و مراجعه کنندگان تأثیر مثبت بگذارد.

رنگ ابزاری روانشناختی قدرتمندی است که می تواند بر احساس و نحوه درک افراد از اشیا و موقعیت ها تأثیر بگذارد. روانشناسی رنگ چنان قدرتمند است که حتی می تواند از نظر جسمی بر افراد تأثیر بگذارد و حتی باعث افزایش فشار خون و افزایش متابولیسم شود.

به همین دلیل است که رنگ های مورد علاقه هر شخص می تواند نکات زیادی در مورد شخصیت او بیان کند. در واقع می توان گفت اصول مختلفی وجود دارد که روانشناسی رنگ را تحت تأثیر قرار می دهد که به صورت زیر بیان می شود:
هر رنگ معنی خاصی دارد.

این معانی را می توان آموخت یا از نظر زیست شناختی مورد بررسی قرار داد.

ادراک معانی رنگ ها باعث ایجاد انگیزه در افراد می شود تا از آن ها به درستی استفاده شود.

رنگ ها به طور ناخودآگاه بر شخصیت و روحیه افراد تأثیر می گذارند.

این تأثیر و نماد بودن یک رنگ می تواند به زمینه استفاده از رنگ بستگی داشته باشد.

با در نظر گرفتن این اصول و استفاده موثر از رنگ ها همراه با ارگونومی مناسب در ایجاد یک محل کار سازگار و هماهنگ موفق بود. در ادامه رنگ های مختلف با تاثیری که در محیط کار خواهند داشت شرح داده می شوند.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 1

 

یک. بهترین رنگ ها برای تمرکز و بهره وری

در این بخش ابتدا در مورد رنگ هایی که ذهن را تحریک می کنند صحبت می شود. بهتر است این طیف ها را در فضاهای کاری، اتاق جلسات و مناطق تحقیقاتی استفاده کرد تا کارکنان حتی در طول ساعات طولانی کار متمرکز و سازنده باشند.
اولین رنگی که می توان به این منظور مورد استفاده قرار داد آبی روشن است. این رنگ به طور گسترده ای در مشاغلی مانند حسابداری مورد استفاده قرار می گیرد زیرا این کارمندان باید مولد باشند و روی کارهای تکراری تمرکز کنند. این رنگ باعث آرامش ذهن، تشویق افراد برای داشتن افکار منظم و کاهش فشار روانی می شود. به علاوه آبی روشن باعث نظم، اعتماد به نفس و وفاداری می گردد.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 2

 

آبی روشن در کنار سایر رنگ ها می تواند اثرات بهتری را به همراه داشته باشد. این رنگ در کنار رنگ های خنثی مانند سفید می تواند از سرد و غیر دوستانه بودن فضای داخلی جلوگیری کند. افزودن رنگ یا دیوار شاخص نارنجی نیز می تواند کمی احساسات هیجان انگیز را برای متعادل نگه داشتن فضا ایجاد کند.

رنگ دیگری که می توان در نظر داشت، رنگ قرمز است. مطالعات مختلفی نشان می دهد که قرمز ضربان قلب و جریان خون را افزایش می دهد. بنابراین، اگر شغلی به انجام فعالیت بدنی زیاد، یا داشتن ذهنی هوشیار نیاز دارد، رنگ قرمز رنگ مناسبی برای افزایش بهره وری در آن است. باید توجه داشت که نباید از رنگ قرمز زیاد استفاده شود، در غیر این صورت ممکن است باعث پرخاشگری و رقابت بین اعضای تیم شود. این رنگ انرژی دهنده، برای مبلمان و تزئینات داخلی همراه با یک رنگ خنثی به عنوان پس زمینه بسیار کاربردی خواهد بود.

در سوی دیگر رنگ زرد قرار دارد. گفته می شود که زرد، رنگ حافظه است زیرا باعث افزایش سطح توجه افراد می شود. این بدان معنی است که قرار دادن برخی از طیف های رنگ زرد در زمینه های یادگیری می تواند به کارمندان در حفظ اطلاعات کمک کند. بنابراین، به عنوان مثال، اگر دیوار پشت تخته سفید با رنگ زرد نقاشی شود، کارمندان جدید از نظر تئوری بیشتر چیزهایی را که در طول آموزش به آنها آموزش داده می شود، جذب می کنند. این کار در عین حال، منجر به بهره وری بهتر و بیشتر افراد می شود.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 3

 

در طیفی نزدیک به رنگ های قرمز و زرد، رنگ نارنجی قرار دارد. در واقع از آنجا که نارنجی ترکیبی از قرمز فیزیکی و زرد احساسی است، می تواند ذهن و بدن را همزمان تحریک کند. این یک رنگ سرگرم کننده و نماد شادی و عزم است.
با این وجود باید توجه داشت که استفاده بیش از حد از رنگ نارنجی، منجر به شکل گیری فضاهای اجتماعی می شود که ضد تولید است. بنابراین توصیه می شود که برای ایجاد بهره وری در کار از رنگ دیگری نیز در کنار نارنجی استفاده شود. به عنوان مثال، رنگ آمیزی یک دیوار شاخص به رنگ نارنجی می تواند از خسته کننده شدن یک اتاق کاملا سفید جلوگیری کند. به علاوه این کار باعث افزایش جریان انرژی در محل کار در زمان های رو به عصر می شود.

رنگ دیگری که می توان به آن توجه داشت رنگ سبز است. ساعت های کاری طولانی را می توان به کمک رنگ سبز متعادل کرد. استفاده از این رنگ در محیط کار علاوه بر آرام کردن ذهن، به علت آرامش بخش بودن چشم را خسته نمی کند. بنابراین می توان با این رنگ، کارمندان با خستگی کمتری در اختیار داشت که به معنای کارایی بالاتر و بهبود بهره وری محیط کار خواهد بود.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 4

 

یک راه عالی برای افزودن رنگ سبز به دفتر کار استفاده از برخی گیاهان است. این کار نه تنها باعث می شود که بتوان از مزایای شگفت انگیز رنگ سبز بهره مند شد، بلکه می توان از هوای تازه و اثرات ضد استرس آن نیز کمک گرفت.

دو. بهترین رنگ ها برای افزایش خلاقیت

برای افزایش خلاقیت کارمندان نیز می توان از روانشناسی رنگ ها استفاده کرد. برای این کار باید فضای کار آن ها را با رنگ های زیر تزئین کرد تا اعتماد به نفس آن ها را تقویت کرده و افزایش داد.

اولین رنگی که در این زمینه باید مورد توجه قرار داد، رنگ زرد است. برای بیشتر افراد، رنگ زرد یادآور خورشید است. این حس باعث می شود که رنگ زرد، رنگی گرم و خوش بینانه باشد و با بهبود روحیه، نوآوری و خلاقیت را القا می کند.
درست مانند رنگ قرمز، از رنگ زرد نیز باید کم استفاده شود زیرا می تواند اثر ناخوشایندی در کارمندان ایجاد کرده و باعث گرسنگی آن ها شود.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 5

 

رنگ بعدی که مورد بررسی قرار می گیرد، رنگ قرمز است. قرمز رنگی فعال و اشتیاق آور است و استفاده از آن در محیط کار، افراد را برای انجام کارهای خلاقانه تشویق می کند. البته، استفاده بیش از حد از آن می تواند منجر به اثرات مخربی شود، بنابراین بهتر است در ابعاد کوچک مورد استفاده قرار گیرد.

نارنجی از ترکیب رنگ های قرمز و زرد حاصل می شود و طبیعتا سرزنده و گرم است. این رنگ احساس راحتی و اعتماد به نفس را در افراد ایجاد می کند و در عین حال یک رنگ سرگرم کننده نیز هست. به همین دلیل، افزودن یک طیف از رنگ نارنجی به همراه سایر رنگ ها می تواند خلاقیت کارمندان را بهبود ببخشد.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 6

 

سه. بهترین رنگ ها برای نمایش قدرت

در مرحله بعد، می توان رنگ هایی را مورد بررسی قرار داد که سلطه، حرفه ای بودن و قدرت را در یک صنعت خاص به نمایش بگذارد.

اولین رنگی که در این زمینه وجود دارد، رنگ سیاه است. سیاه در روانشناسی رنگ به معنای قدرت، اقتدار و کنترل است و اگر با طیف های رنگی مناسب استفاده شود، می تواند محیط کار را مرموز یا زیبا جلوه دهد. اما مانند رنگ قرمز، از سیاه نیز باید با احتیاط استفاده کرد، زیرا می تواند بسیار ترسناک و یا بسیار خسته کننده به نظر برسد.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 7

 

رنگ بعدی، رنگ قهوه ای است. برای استفاده از این رنگ می توان مبلمان چوبی را در یک پس زمینه قهوه ای قرار داد و قدرت و اقتدار را به فضای مورد نظر تزریق کرد. اگرچه این رنگ همان تیرگی رنگ سیاه را دارد، اما به دلیل طیف خاکی که در آن موجود است، گرمای بیشتری دارد و در عین حال، نشانگر استوار بودن و تلاش بیشتر است. برای بهتر جلوه دادن رنگ قهوه‌ ای می توان آن را با رنگ های سبز یا آبی ترکیب کرد. این کار یکنواختی رنگ قهوه‌ ای را نیز متعادل می کند.

 

چهار. بهترین رنگ ها برای ایجاد آرامش و راحتی

اگر یک محیط کاری، دارای شرایط پر استرسی باشد، یا با افرادی مانند بیماران سر و کار داشته باشد، با استفاده از رنگ های آرامش بخش می توان فضا را آرام تر و لطیف تر کرد. برای این کار به کار گیری رنگ سفید بسیار توصیه می شود.

پس از رنگ سفید، اولین رنگی که برای رسیدن به آرامش به ذهن می رسد، رنگ آبی (به خصوص طیف های روشن آن) است. از آن جایی که این رنگ به عنوان رنگ آسمان شناخته می شود، می تواند اثراتی مانند طراوت، آرامش بخش بودن و تسکین دهندگی را در فضا وارد کند. این رنگ آرام به ویژه برای مطب های پزشکی که بیماران به آنجا مراجعه می کنند، بسیار مناسب است، زیرا می تواند عوامل استرس زای محیط را متعادل کند.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 8

 

رنگ دیگری که می تواند در این زمینه مورد بررسی قرار بگیرد، رنگ صورتی است. صورتی رنگی آرام بخش و پرورش دهنده حس زنانگی، امید و عشق است. به علاوه این رنگ می تواند نشانگر سلامتی و موفقیت نیز باشد.  هم چنین به دلیل نزدیک بودن طیف رنگی صورتی به رنگ قرمز، این رنگ در عین حال که می تواند گرما و انرژی خوبی را به همراه داشته باشد، از لطافت و ظرافت خاصی نیز برخوردار است.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 9

 

علاوه بر رنگ های فوق، رنگ سبز نیز به عنوان غالب ترین رنگ در طبیعت، آرامش بخش، اطمینان بخش و سرشار از نشاط است و رفاه و تعادل را به همراه دارد. این ویژگی ها باعث می شود که رنگ سبز با طول موج کم و طیف های روشن تر، برای دفاتر دارایی که در آن افراد با پول یا دفاتر پزشکی که با بیماران بیمار سر و کار دارند، مناسب باشد.

رنگ های پاستلی که به عنوان رنگ های بهار نیز شناخته می شود، رنگ هایی هستند که از مقدار زیادی رنگ سفید تهیه می شوند. از آنجایی که این رنگ ها نسبت به رنگ های طبیعی اشباع کمتری دارند، احساس سبکی، آرامش و لطافت را به همراه دارند. دفاتر کاری که با هر طیفی از رنگ های پاستلی رنگ آمیزی شده اند، اجتماعی، ملایم و با توجه به نظر می رسند.

 

 

 

پنج. بهترین رنگ ها برای ایجاد شادی

طبق تحقیقات انجام شده کارمندان در زمان خوشحال بودن، تا 13٪ بازده بیشتری دارند. این بدان معنی است که با رنگ آمیزی محیط کار با رنگ های سرگرم کننده و انرژی بخش، نه تنها می توان به کارمندان کمک کرد تا وسعت دید و انرژی بیشتری داشته باشند، بلکه می توان آن ها را برای انجام کارهای بزرگ آماده کرد.

اولین رنگی که به این منظور به کار گرفته می شود، رنگ زرد است. زرد رنگ آفتاب، خوش بینی، عزت نفس و نشاط است. این رنگ به عنوان یک رنگ شادی آور، روح را پر انرژی و تقویت می کند. استفاده از رنگ زرد  در محیط های اداری می تواند صمیمیت و صراحت را در فضا تزریق کرده و کیفیت کارهای گروهی را بهبود بخشد.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 10

 

برای ایجاد دوستی و نشاط، رنگ نارنجی یکی از بهترین گزینه ها است. این رنگ نشان دهنده موفقیت، جوانی، عزم راسخ و گرما است و می تواند در حفظ نگاه مشتاق و مثبت نسبت به زندگی بسیار کمک کننده باشد. برای تشویق ارتباطات اجتماعی و بحث و گفتگوهای موثر در محیط کار و کارگاه ها استفاده از رنگ نارنجی بسیار توصیه می شود.

رنگ صورتی، به ویژه طیف های تیره تر آن، می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای رنگ قرمز باشد و شادی و انرژی را به همراه بیاورد. این رنگ به خوبی احساسات منفی مانند عصبانیت، پرخاشگری، کینه و غیره را کاهش می دهد و کارمندان را همیشه شاد نگه می دارد. از آنجا که استفاده بیش از حد از رنگ صورتی می تواند باعث سستی، خستگی و اضطراب در افراد شود، بهتر است از آن برای رنگ آمیزی یک دیوار شاخص استفاده شود و یا از رنگ های دیگری برای متعادل کردن آن کمک گرفت.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 11

 

شش. بهترین رنگ ها برای بزرگ تر نشان دادن فضا

موضوع دیگری که بهتر است در محیط های کاری به آن توجه شود، تاثیر رنگ ها بر چگونگی به نظر رسیدن ابعاد اتاق است. رنگ های روشن، به ویژه سفید، فضای کاری را تازه و جادار نشان می دهند. هرچه محیط کار راحت تر و بزرگ تر باشد، عملکرد و رضایت شغلی کارمندان نیز بهتر خواهد شد.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 12

 

هر فضای کاری که از نظر ابعاد با چالش هایی همراه باشد، پس از رنگ آمیزی با رنگ سفید، بزرگتر و روشن تر به نظر خواهد رسید. به علاوه استفاده از رنگ سفید، باعث ایجاد حس تعادل، پاکی و تمیزی می شود.

اما باید توجه داشت که استفاده بیش از حد از رنگ سفید می تواند حس دافعه داشته باشد و خسته کننده به نظر برسد. بنابراین طیف های ملایم و گرم تر رنگ سفید می توانند انتخاب های بهتری باشند.

 


هفت. بهترین رنگ های لوکس

در آخر باید به این نکته اشاره کرد که با تزئین دفتر کار با رنگ های لوکس، می توان اعتماد به نفس خود را افزایش و همزمان مشتریان را تحت تأثیر قرار داد.

برای این منظور، بهترین گزینه، رنگ بنفش است، زیرا به مشتریان تلقین می کند که محیط کاری که وارد آن شده، بهترین است. این ویژگی از گذشته های دور که رنگ بنفش فقط در سنگ های قیمتی دیده می شد که در اختیار افراد ثروتمند بود، باز می گردد

رنگ بنفش بسته به رنگ هایی که در کنار آن به کار می روند می توانند احساسی جادویی و مرموز داشته باشند و افکار عاشقانه و خیالی را به ذهن متبادر کنند. بنابراین باید در استفاده از این رنگ با دقت عمل کرد، زیرا ممکن است در صورت استفاده بیش از حد، فضا را تاریک و دلگیر کند.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 13

 

رنگ دیگری که به عنوان یک رنگ لوکس شناخته می شود، ترکیب رنگ مشکی با رنگ های مکملی مانند طلایی است. این ترکیب رسمیت، ظرافت و وقار را نشان می دهد. بنابراین می تواند گزینه مناسبی برای حرفه ای نشان دادن یک محیط کار باشد.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 14

 

هم چنین طیف هایی مانند آبی تیره، سبز و قرمز نیز ثروت و تجمل را به همراه خواهند داشت. یکی از دلایل این امر ارتباط آن ها با سنگ های قیمتی مانند زمرد، یاقوت و یاقوت کبود است. ترکیب رنگ های جواهرات را با رنگ های جسورانه دیگر می توانند یک حس تضاد قوی داشته باشند. البته استفاده از رنگ های خنثی و متالیک نیز در کنار آن ها می تواند انتخاب خوبی باشد.

 

 

همان طور که در این مقاله گفته شد، استفاده از رنگ ها در محیط کار و زندگی روزمره ما، تاثیری فراتر از زیبایی دارد. در واقع می توان گفت که هنگامی که به طرز ماهرانه ای از آن ها استفاده می شود، می توانند روحیه افراد را بالا ببرند، بهره وری کارمندان را بهبود ببخشند و تمرکز آن ها را بیشتر کنند. پس به طور خلاصه می توان گفت که:

 

آبی، یک رنگ روشنفکرانه است. این نشان دهنده اعتماد، منطق، ارتباط و کارایی است. در محیط های کاری و اداراتی که به تمرکز بالا تحت فشارهای ذهنی نیاز است، رنگ آبی به عنوان بهترین گزینه شناخته می شود.

قرمز یک رنگ پر جنب و جوش و نشان دهنده شجاعت، قدرت و هیجان است. این رنگ یک انتخاب عالی برای استفاده در مناطقی از محل کار است که نیاز به فعالیت های جسمانی دارند.

زرد یک رنگ احساسی و نشان دهنده خلاقیت، دوستی، خوش بینی و اعتماد به نفس است. بنابراین در صورتی که قرار است در قسمتی از محیط کار احساسات مثبت، خلاقیت و شادی در افراد تحریک شوند، رنگ زرد بسیار کاربردی خواهد بود.

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 15

 

رنگ سبز می تواند تعادل را در محیط کاری ایجاد کند. این رنگ نشان دهنده هماهنگی، طبیعت و ترمیم است. مطالعات انجام شده نشان می دهند که رنگ سبز در دفاتر کاری که افراد ساعات کاری طولانی را در آن سپری می کنند، بسیار تاثیرگذار خواهد بود،  زیرا درک آن ساده تر است و چشم هنگام مشاهده آن خسته نمی شود. هم چنین استفاده از رنگ سبز، در هر زمان و مکانی احساس تعادل که مهمترین اولویت افراد است را به خوبی ایجاد می کند. به همین دلیل معمولا در مطب های پزشکی از رنگ سبز استفاده می شود.

رنگ بنفش اغلب با معنویت یا تجمل گرایی همراه است. این رنگ می تواند باعث شکل گیری تفکرهای عمیق یا تجمل شود  اما باید با دقت مورد استفاده قرار گیرد، زیرا مقدار زیاد یا طیف اشتباه آن می تواند نتیجه عکس داشته باشد.
نارنجی ترکیبی از هیجان رنگ قرمز و عواطف رنگ زرد را با هم مخلوط کرده و احساس راحتی ایجاد می کند. این رنگ اغلب با غذا و گرما همراه است و استفاده از آن در آشپزخانه ها یک انتخاب مناسب است. در صورتی که از این رنگ به طور مناسب استفاده شود، می تواند شادی آور بوده و به افراد انرژی دهد.

خاکستری اغلب نشان دهنده بی طرفی است. معمولا از این رنگ در دفاتری که به ظاهر زیبا یا مدرن نیاز دارند، استفاده می شود. با این حال، این رنگ به ظاهر ساده نیز در صورتی که به طور نامناسب استفاده شود، ممکن است فقدان اعتماد به نفس را نشان دهد و باعث افسردگی افراد شود. در نتیجه هنگام استفاده از رنگ خاکستری در فضاهای خاص، باید کاملا محتاط بود.
در پایان می توان به این نکته اشاره کرد که گاهی استفاده از رنگ ها در محیط های کاری به خصوص در ایران چندان مرسوم نیست. اما برای شروع می توان از روانشناسی رنگ ها در مناطق دیگری از فضاهای کاری استفاده کرد. به عنوان مثال می توان ابزارهای موجود مانند میز و صندلی را با توجه به نکات فوق رنگ آمیزی نمود.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 16

 

هم چنین می توان از رنگ ها در سالن های غذاخوری که از فضای رسمی کاری دورتر هستند استفاده کرد تا آرامش، انرژی و خلاقیت را مجددا در زمان صرف غذا در کارمندان تقویت کرد. به علاوه می توان بخش کوچکی از فضای هر طبقه را به استراحتگاه های کوچکی تبدیل کرد که افراد بتوانند در آن تجدید قوا کنند. گوشه ای آرام یا گوشه ای خصوصی می تواند حس تعادل را در یک روز کاری پرتحرک ایجاد کند. این فضا را می توان با یک صندلی پارچه ای نارنجی، دیوارهای سبز یا دیوارهای پوشیده از یک کاغذ دیواری زیبا پر کرد. هم چنین یک لامپ، فرش و نورپردازی قابل تنظیم با محیط می تواند پناهگاهی امن را برای تمام افراد فراهم کند.

 

آموزش طراحی داخلی قسمت هشتم (تاثیر رنگ ها در طراحی محل کار) 17

امتیاز شما به این مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

Call Now Buttonتماس و خرید