شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها)

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها)

آشنایی با ترکیب رنگ ها

آیا تا به حال حس کرده اید که رنگ سفید دیوارهای خانه، بسیار تکراری و یکنواخت شده اند. آیا تا به حال تصور کرده اید که دیوارهای خانه تان می توانند آبی، سبز، صورتی یا طوسی باشند، اما نتوانید تصورات خود را عملی کنید. اگر چه دیوارهای سفید نیز فراخی و روشنایی خاص خود را دارند و نمی توان زیبایی آن ها را انکار کرد اما استفاده از رنگ ها می توانند حال افراد را تغییر دهند و تنوع خوبی را در خانه ایجاد کنند. بنابراین در این سری از مقالات، شرکت آیسافام سعی دارد مطالبی ارائه کند که شجاعت استفاده از رنگ ها را در افراد تقویت کرده و کمک کند تا همزمان با آشتی با طیف های رنگی مختلف، شور استفاده از آن ها را در افراد ایجاد کند.

همان طور که در مقاله اول از این گروه از مقالات بیان شد، هنگام برداشتن اولین گام ها در زمینه شجاعت استفاده از رنگ ها، بهتر است از اقدامات کوچک شروع کرد.در مقاله اول از این گروه از مقالات، به انجام اقدامات مختلفی که می تواند در این زمینه انجام شود، اشاره شد. در این راستا و برای تکمیل موضوع، در این مقاله ابتدا به معرفی دایره رنگ پرداخته می شود، این دایره اطلاعات مختلفی در اختیار افراد قرار می دهد که به کمک آن ها می توانند رنگ های مکمل و متضاد را تشخیص دهند و با اطلاعات بیشتری اولین گام های موثر در این زمینه را بردارند. پس از توضیح دایره رنگ، به معرفی یک تابلوی رنگارنگ پرداخته می شود که می تواند از نظری بصری و روحی تاثیر بسزایی در زندگی افراد داشته باشد.

 

 

معرفی دایره رنگ

یکی از بزرگترین دغدغه هایی که افراد هنگام انتخاب رنگ دارند، این است که چه رنگی برای هماهنگ کردن با رنگ مورد نظرشان مناسب تر است. یکی از بهترین و ساده ترین راه ها برای برطرف کردن این دغدغه، استفاده از دایره رنگ است که رنگ های رنگین کمان را در بر دارد. سادگی این دایره به این دلیل است که طیف رنگ های مختلف را به دوازده قسمت تقسیم کرده است که به سه رنگ اولیه، سه رنگ ثانویه و شش رنگ رتبه سوم تقسیم می شوند. پس از آشنایی با نحوه استفاده از دایره رنگ، می توانید به سادگی رنگ دلخواه تان را با رنگ های مناسب هماهنگ کرده و دکوراسیون خانه خود را به صورت حرفه ای طراحی کنید.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 1

 

رنگ های اولیه و اصلی در این دایره شامل رنگ های قرمز، زرد و آبی می شود. این رنگ ها، رنگ های خالص هستند، به این معنی که از هیچ رنگ دیگری به وجود نیامده اند و سایر رنگ ها از ترکیب این ها ایجاد می شوند.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 2

 

 

پس از این رنگ ها، رنگ های ثانویه قرار گرفته اند که از رنگ های نارنجی، سبز و بنفش تشکیل شده اند. این رنگ‌ها در چرخه رنگ بین رنگ‌های اولیه و در فاصله مساوی از آن ها قرار می‌گیرند، زیرا از ترکیب مساوی رنگ های اصلی به دست می آیند. رنگ ثانویه نارنجی از ترکیب رنگ زرد و قرمز، رنگ ثانویه سبز از ترکیب رنگ های آبی و زرد، رنگ ثانویه بنفش از ترکیب رنگ های قرمز و آبی به دست می آیند. همان طور که گفته شد نحوه ترکیب رنگ های اولیه بسیار مهم است تا مثلا رنگ نارنجی خیلی قرمز یا خیلی زرد نشود. یا رنگ سبز، خیلی آبی یا زرد نشود.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 3

 

 

رنگ های رتبه سوم از ترکیب یک رنگ اولیه با یک رنگ ثانویه در کنار آن در چرخه رنگ تشکیل می شوند. با هر ترکیب (اولیه با اولیه، سپس اولیه با ثانویه)، رنگ‌های به دست آمده وضوح کمتری خواهند داشت. این رنگ ها شامل قرمز-نارنجی، زرد-نارنجی، زرد-سبز، آبی-سبز، آبی-بنفش و قرمز-بنفش می شوند.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 4

 

با توجه به رنگ های موجود در چرخه رنگ می توان گفت که چهار نوع رایج از طرح‌های رنگی وجود دارد که از چرخه رنگ مشتق شده‌اند. این طرح ها در ادامه با ذکر مثال مورد بررسی قرار می گیرند، اما پیش از آن اصطلاحاتی که در دایره رنگ مورد استفاده قرار می گیرند، ارائه می شوند. با در اختیار داشتن این اطلاعات می توان طرح های پیشنهادی را بهتر درک کرد.

 

 

 

اصطلاح اول. رنگ های مشابه و همسایه در چرخه رنگ.

 

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 5

 

 

 

 

اصلاح دوم. رنگ های مکمل که در نقاط متضادی روی چرخه رنگ قرار دارند و وقتی با هم استفاده می شوند روشن تر به نظر می رسند (مثلا: زرد و بنفش، قرمز و سبز، آبی و نارنجی)

 

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 6

 

 

 

اصطلاح سوم. گروه بندی مکمل به گروه بندی یک رنگ با دو رنگ مشابه با رنگ مکمل آن اشاره دارد.(مثلاً زرد با قرمز-بنفش و آبی-بنفش)

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 7

 

 

اصطلاح چهارم. رنگ های سه گانه، به معنی هر سه رنگ هستند که با فاصله مساوی در چرخه رنگ قرار دارند و معمولا یکی از آن ها در طرح رنگ اولویت دارد.(مثلا زرد-نارنجی، آبی-سبز و قرمز-بنفش)

اصطلاح پنجم. رنگ های خنثی شما رنگ های سیاه، سفید، قهوه ای و خاکستری هستند.

اصلاح ششم. کروما معنی درخشندگی یا تیرگی یک رنگ است.

اصطلاح هفتم. سایه یک رنگ به هر رنگی که به آن مشکی اضافه شده باشد، سایه یک رنگ می گویند. هم چنین این اصطلاح به تغییرات جزئی در یک رنگ نیز اشاره دارد. علاوه بر این به ترکیب یک رنگ با رنگ سفید نیز می توان سایه یک رنگ گفت.

اصطلاح هشتم. تن رنگ به شدت یک رنگ یا درجه روشنی یا تیرگی آن اشاره دارد.

پس از دریافت اطلاعات اولیه، در ادامه چهار طرح پر کاربرد برای طراحی دکوراسیون داخلی یا نقاشی دیوارها ارائه می شود.

 


طرح شماره یک. طرح های تک رنگ

این طرح از یک طیف رنگی با سایه های مختلف ایجاد می شود. این سایه ها از افزودن رنگ سیاه یا رنگ سفید به رنگ اصلی به دست می آیند. به عنوان مثال می توان به آبی کم رنگ، آبی آسمانی و سرمه ای اشاره کرد. باید توجه داشت که اگرچه استفاده از طرح های تک رنگ، به سادگی قابل درک هستند، اما هنگام استفاده یکی از دشوارترین طرح ها به حساب بیاید. زیرا اتاقی که فقط با یک رنگ نقاشی یا طراحی شده باشد، بسته به نحوه برخورد با آن، می تواند بسیار خسته کننده یا طاقت فرسا باشد. البته در صورتی که طیف های مختلف یک رنگ به درستی مورد استفاده قرار بگیرند، می توانند طرحی زیبا ایجاد کنند (مانند تصویر زیر)، اما به طور کلی از آن جایی که استفاده از یک طیف رنگی نیاز به مهارت بالاتری دارد تا یکنواخت و خسته کننده نشود، می توان گفت که یک طرح دشوار محسوب می شود.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 8

 

 

طرح شماره دو. طرح رنگ های مشابه

برای ایجاد یک کنتراست اندک، می توان از یک رنگی مشابه شامل رنگ‌هایی که روی دایره رنگ کنار هم قرار دارند، استفاده کرد. به عنوان مثال رنگ های نارنجی، زرد و سبز، حسی رنگارنگ اما آرامش‌بخش ایجاد می کنند. در واقع می توان گفت که رنگ های مجاور، به این دلیل که پایه یکسانی دارند، می توانند عملکرد خوبی در دکوراسیون خانه داشته باشند. اما یک نکته مهم در استفاده از این طرح وجود دارد، به این صورت که باید یکی از رنگ ها را به عنوان رنگ اصلی یا غالب در اتاق انتخاب کنید، این رنگ رنگی است که علاقه بیشتری به آن دارید. سپس یک، دو یا سه رنگ دیگر را به صورت محدود و برای تاکید بر رنگ اصلی به کار بگیرید.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 9

 

 

به عنوان مثال این اتاق نشیمن طرحی متشکل از رنگ های آبی، بنفش و صورتی تند (فوشیا) را نشان می دهد. در این فضا یک مبل بنفش سایه غالب را ایجاد می کند، در حالی که صورتی تند با جنب و جوش زیاد روی بالش های مختلف و در گل آرایی ظاهر می شود. از آنجایی که رنگ های های صورتی تند و آبی، تم رنگ بنفش یکسانی دارند، با قوانین موجود در دایره رنگ مطابقت دارند. در پایان نیز یک رنگ خاکستری گرم، دیوار اتاق را به خوبی پوشش داده است.

 

طرح شماره سه. طرح رنگ های مکمل

استفاده از دو رنگی که در دایره رنگ به طور مستقیم در مقابل یکدیگر قرار دارند، مانند آبی و نارنجی، تضمینی برای افزودن انرژی به هر فضا و اتاقی است. رنگ های مکمل عملکرد خوبی در کنار یکدیگر دارند زیرا از نظر بصری یکدیگر را متعادل می کنند. این طرح را می توانید با سایه ها و ته رنگ های مختلف این گروه های رنگی مکمل آزمایش کنید تا طرحی را که برای شما جذاب است، پیدا کنید.

به عنوان مثال، در این اتاق نشیمن، سایه روشن رنگ نارنجی، گرما و روشنایی را ارائه می دهد که به زیبایی آبی موجود در اتاق را متعادل می کند. نکته مهم هنگام استفاده از این طرح اصلی این است که نباید اجازه بدهید که یک رنگ از دیگری پیشی بگیرد. به عنوان مثال در این تصویر رنگ دیوار، برجسته تر به نظر می رسد، در حالی که از طرف دیگر رنگ نارنجی به عنوان یک رنگ شاخص وارد عمل شده است. این دو رنگ بر روی عناصر دیگر در سراسر فضا تاثیر می گذارند تا تصویر ظاهری منسجم داشته باشد.

 

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 10

 

 

طرح شماره چهار. طرح رنگ های سه گانه

این طرح ها با استفاده از سه رنگ با فاصله مساوی روی دایره رنگ شکل می گیرند. به عنوان مثال فیروزه ای، صورتی تند (فوشیا) و زرد-نارنجی، یک پالت ماجراجویانه را ایجاد می کند. این ترکیب یک پالت رنگ با کنتراست زنده و رنگ های متعادل را ارائه می دهد که در اتاق‌های نشیمن عملکرد و تاثیر بسیار خوبی دارند، زیرا تمایل دارند حال و هوای شاد و انرژی‌بخشی را ارائه دهند. برای ایجاد یک کنتراست بیشتر یا کاهش روشنایی در این طرح ها، می توان از سایه های مختلف رنگ ها استفاده کرد.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 11

 

 

باید توجه داشت که رنگ هایی که در دایره رنگ قرار دارند، گرم یا سرد در نظر گرفته می شوند. در ذهن ما معمولا رنگ‌های قرمز، نارنجی و زرد با گرمای خورشید و آتش مقایسه می‌ شوند و گرم هستند. در حالی که رنگ های آبی، سبز و بنفش به دلیل ارتباط با آب، آسمان و شاخ و برگ درختان سرد هستند. بنابراین برای داشتن ظاهری متعادل تر، بهتر است پالت رنگی خود را فقط به رنگ های گرم یا فقط به رنگ های سرد محدود نکنید. در واقع بهتر است اجازه دهید یکی از این رنگ ها بر دیگر رنگ ها تسلط داشته باشد و لحن کلی اتاق را تعیین کند. البته باید مطمئن شوید که عناصری که در کنتراست با یکدیگر هستند نیز در پالت مورد نظر شما قرار داشته باشند.

یکی دیگر از نکات مهمی که هنگام استفاده از این طرح‌ ها باید به آن توجه داشت این است که باید بدانیم رنگ ها می ‌توانند بر احساسات و خلق و خوی افراد تاثیر بگذارند. به عنوان مثال، سبزها آرام‌بخش هستند، در حالی که طیف های مختلف رنگ‌ زرد نشاط‌ بخش و پرانرژی هستند. قرمزهای پررنگ پرشور و جسور هستند، اما صورتی ملایم (مشتقی از رنگ قرمز) شیرین و لطیف به نظر می رسد. آبی‌ها آرام‌بخش و آرام تلقی می‌شوند و از سوی دیگر نارنجی ها گرم و دنج هستند. و در نهایت رنگ بنفش، یک رنگ واقعا پیچیده و معنوی دیده شود. بنابراین درک احساسات و نحوه کارکرد آن ها می تواند تاثیر بزرگی در زندگی افراد داشته باشد. از این رو در ادامه مطالبی ارائه می شود که می تواند به درک این موضوع کمک شایانی کند.

همان طور که در مقاله اول از مجموعه مقالات شجاعت استفاده از رنگ ها اشاره شد، می تواند از اقدامات کوچک شروع کرد. این اقدامات می تواند با آویزان کردن یک تابلوی رنگارنگ روی دیوار سفید خانه شما صورت بگیرد. در واقع اگر نمی‌خواهید یا نمی‌توانید به‌طور دائم وضعیت دیوارهای خود را با رنگ یا کاغذ دیواری تغییر دهید، با آویزان کردن تابلوهای رنگی با الگوهای جالب یا با رنگ‌های عجیب و غریب می توانید رنگ را به خانه خود اضافه کنید. این تزئینات آسان و تقریبا بی‌هزینه چشم‌ ها را به خود جلب می‌کند.

در این مقاله می خواهیم یک تابلوی رنگارنگ را به شما معرفی کنیم که نصب آن، علاوه بر وارد کردن رنگ به زندگی خود، نکات بسیار زیادی را نیز در مورد احساسات خود کشف کنید. این تابلو می تواند شناخت ما را از عواطف مختلفی که تجربه می کنیم بیشتر کند و برای برداشتن قدم های بعدی در راستی وارد کردن ابعاد رنگی به زندگی، به ما کمک کند.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 12

 

 

این عکس چرخه احساسات نام دارد که توسط دکتر رابرت پلاچیک در سال 1980 معرفی شده است. چرخه احساسات یک گرافیک دایره ای است که به چند بخش اصلی و چند بخش فرعی تقسیم می شود تا به کاربر کمک کند تا در هر زمان و در هر شرایطی، تجربه عاطفی خود را بهتر شناسایی و درک کند. در واقع طبق نظر دکتر رابرت پلاچیک هر انسانی حدود 34000 احساس مختلف را تجربه می کند که می توان این احساسات را در هشت احساس اصلی خلاصه کرد. با وجود پیچیده و متنوع بودن احساسات مختلف، همه آن ها را می توان در یکی از این هشت احساس ردیابی کرد. این احساسات شامل شادی، اعتماد، ترس، غافلگیری، غم، انتظار (پیش بینی)، عصبانیت و انزجار می شوند. به کمک این چرخه می توان ارتباط بین احساسات مختلف، نحوه تبدیل آن ها به یکدیگر، یا نحوه قرارگیری آن ها در مقابل هم را به خوبی مشخص کرد. این درک و شناسایی واضح‌ احساسات، به افزایش هوش هیجانی افراد کمک می‌کند و می تواند مانند یک راهنما عمل کند تا افراد بتوانند حتی در میان احساسات فزاینده ‌ای که باعث سردرگمی و منجر به تصمیم‌گیری های نادرست می شوند، به درستی عمل کند. علاوه بر این، با افزایش آگاهی نسبت به احساسات، می توان عواطف سایر افراد را نیز بهتر درک کرد.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 13

 

 

اهمیت این موضوع و درک هوش هیجانی تا حدی است که از سال 2020 بعد، به عنوان یک عامل تاثیرگذار در استخدام افراد در نظر گرفته می شود. افراد با داشتن این اطلاعات، می تواند در شرایط مختلف تصمیم گیری های بهتری داشته باشد و با همکاران و مشتریان ارتباط بهتری برقرار کند.

احساسات و درک آن ها موضوع بسیار پیچیده‌تر ای است و تشخیص این که هر احساسی از ترکیب چه احساساتی به وجود آمده و یا این که در مقابل چه احساسی قرار دارد، می تواند در درک بهتر آن ها بسیار کمک کننده باشد. در این چرخه باید برخی از نکات را در نظر داشت که با کمک آن ها به فهم بهتری از موضوع دست پیدا کرد.

نکته اول این است که طبق این چرخه، برخی احساسات در مقابل یکدیگر قرار می گیرند. شادی در برابر غم، ترس در برابر عصبانیت، انتظار (پیش بینی) در برابر غافلگیری، و انزجار در برابر اعتماد قرار می ‌گیرد.

این جفت ‌های کلیدی، احساسات اولیه را روی چرخه تشکیل می‌ دهند. البته ممکن است این احساسات تکامل  یابند و قوی تر یا ضعیف تر شوند و تغییر کنند. به عنوان مثال، انزجار می تواند به راحتی از دوست نداشتن ساده به نفرت تبدیل شود، یعنی دو احساس متفاوت با احساسات ریشه ای یکسان.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 14

 

نکته دوم به این صورت بیان می شود که برخی از بخش های چرخه بدون رنگ است. احساس‌های بدون رنگ که در فضای سفید و بیرون گلبرگ‌ قرار گرفته اند، احساس ‌هایی را نشان می ‌دهند که از ترکیب دو احساس اصلی به وجود آمده اند. به عنوان مثال، زمانی که شادی و اعتماد با یکدیگر ترکیب شوند و عشق را می سازند. یا ترکیب اعتماد و ترس، تسلیم شدن و مطیع بودن را به همراه دارد. به عبارت دیگر می توان گفت که برخی از احساسات، مشترکاتی دارند و روی چرخه، احساسات اساسی که شباهت هایی دارند در کنار یکدیگر قرار می گیرند، به عنوان مثال شادی در کنار اعتماد است و انزجار در کنار غم.

نکته سوم به شدت احساسات اشاره دارد که به کمک ابعاد عمودی مخروطی شکل نشان داده می شود. در واقع با حرکت از تیزی مخروط به سمت مرکز آن، احساسات شدیدتر می شوند. این مفهوم به کمک شدت رنگ نشان داده می شود. با توجه به این مفهوم هر چه رنگ کم‌رنگ‌تر باشد، شدت احساس مورد نظر کمتر و هر چه رنگ، پررنگ ‌تر باشد، شدت احساس بیشتر است. مثلا عصبانیت در ضعیف ترین یا پایین ترین حالت خود، احساس دلخوری و در بالاترین حد خود احساس خشم را به همراه دارد. یا به عنوان مثال احساس بی‌حوصلگی یا کسالت نسبت به کسی یا چیزی اگر به درست کنترل نشود می‌ تواند تا احساس نفرت پیش برود.

 

شجاعت استفاده از رنگ ها قسمت سوم (آشنایی با ترکیب رنگ ها) 15

 

 

آشنایی و استفاده از چرخه احساسات فواید زیادی دارد، زیرا اگر چه تغییر ذهن به سمت خودآگاهی و پذیرش کمی کار می‌طلبد، اما پاداش‌های آن چیزی کمتر از یک زندگی جدید نیست. از جمله این فواید می توان به حرکت از انکار خود به پذیرش خود اشاره کرد. هم چنین درک اقدامات گذشته می تواند به جلوگیری از تشدید احساسات (به ویژه در مواقع استرس زا و درگیری های بین فردی) کمک کند. به علاوه توانایی توضیح کامل خود برای شخص دیگری و افزایش ظرفیت آن ها برای شناخت واقعی فرد را برای آن ها فراهم می کند. هم چنین این آگاهی توقف یا کند کردن واکنش به محرک های عاطفی را افزایش می دهد. یکی دیگر از فواید آشنایی با چرخه احساسات توانایی جدا شدن از قدرت هر احساسی است.

قدرت نام گذاری احساسات منفی یکی دیگر از بزرگ ترین مزایای چرخه احساسات است. تحقیقات نشان داده است که نامگذاری احساسات منفی (برچسب زدن به احساسات) می تواند به افراد کمک کند کنترل خود را در دست بگیرند و حالت عاطفی خود را کاهش دهند. زیرا گاهی ممکن است ندانیم در مورد افراد، مکان ‌ها و چیزها چه احساسی داریم که شبیه گم شدن در فضایی بزرگ است و می تواند بسیار ناراحت کننده باشد.

در پایان این مقاله باید گفت که دنیای رنگ و احساسات به شدت به یکدیگر گره خورده اند و جدایی ناپذیرند. همه ما با درک احساسات خود و سپس وارد کردن رنگ به دنیای روزمره ای که هر روز بی توجه از کنار آن می گذریم، می توانیم عواطف جدیدی را تجربه کنیم. بنابراین توصیه می کنیم که با مطالعه و بررسی احساسات خود و درک عمیق آن ها ابتدا به خود و سپس به دیگران کمک کنیم. سپس با نکات ساده ای که در مجموعه مقالات شجاعت استفاده از رنگ ها ارائه می شود، رنگ های احساساتمان را وارد زندگی خود کنیم و از نشان دادن آن ها لذت ببریم. شرکت آیسافام هم چنان در این زمینه همراه شما خواهد بود.

 

کاری از تیم توسعه و تحقیق آیسافام…

امتیاز شما به این مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

Call Now Buttonتماس و خرید