نقاشی دیوارهای خارجی (نمای آجری)
در مجموعه مقالات «آموزش گام به گام نقاشی ساختمان» شرکت رنگسازی آیسافام اطلاعاتی را در اختیار خواننده قرار می دهد تا به کمک آن ها بتوانند به صورت گام به گام، مراحل لازم برای داشتن یک نقاشی موفق را سپری کند. در نوزدهمین مقاله از این سری مقالات، به اقدامات لازم برای نقاشی دیوارهای خارجی ساختمان پرداخته می شود. در مقاله سوم و نوزدهم این مجموعه از مقالات، اقدامات کلی و عمومی برای نقاشی نمای ساختمان ارائه شده است، اما در این مقاله به طور خاص به نقاشی نماهای آجری پرداخته می شود، زیرا به دلیل ناهمواری های موجود روی نماهای آجری نقاشی آن ها را دشوار و پیچیده می کند. هم چنین این نماها رنگ را کاملا جذب می کنند و پیچیدگی فرآیند رنگ آمیزی را دو چندان می کنند. از سوی دیگر رنگ آمیزی آجر راهی عالی برای مدرن کردن آجرکاری و تغییر طرح رنگ نمای ساختمان است. بنابراین باید به دقت مراحلی که در ادامه توضیح داده می شود را دنبال کرد تا نتیجه نهایی، با کیفیت و زیبا باشد.
قدم اول. آماده سازی نمای آجری
یک. در قدم اول ابتدا باید هر رنگ پوسته پوسته شده را از سطح آجر جدا کرد. در واقع اگر دیوار قبلا رنگ شده است، باید هر رنگ قدیمی را که شل، پوسته پوسته شده است را حذف کرد. این کار را می توان به راحتی با سندبلاستر انجام داد. سندبلاست نوعی سنگ ریزه و تکه های سنگ و شن و ماسه است که برای پاکسازی نقاط کثیف و از بین رفته استفاده می شود. سندبلاست به همراه واترجتی که برای نماشویی استفاده می شود انجام می گیرد. اما قابل توجه است که در مناطقی که سندبلاستر بیش از حد دست و پا گیر باشد و آلودگی زیادی ایجاد کند، می توان رنگ های شل را می توان با یک برس سیمی سفت و یا یک خراش دهنده رنگ پاک کرد. باید توجه داشت که حذف نشدن رنگ شل و پوسته پوسته شده میتواند منجر به مخلوط شدن تکه های رنگ قدیمی با لایه تازه رنگ شود و سطح آن را مخدوش کند.
دو. در قدم بعدی باید آجرها را با مواد تمیز کننده کاملا تمیز کرد. بهتر است این کار را با پاشیدن آب به وسیله شلنگ به سطح آجر شروع کرد، زیرا آب معمولا در از بین بردن آلودگی و گرد و غبار از سطح آجر تاثیر زیادی دارد. پس از به اتمام رسیدن شستشوی اولیه، برای از بین بردن رسوبات خاک و نمک که جنس سخت تری دارند، باید از یک برس سفت و آغشته به مخلوط آب صابون استفاده کرد.
اما اگر این محلول، رسوبات را از بین نبرد، می توان از محلولی شامل نصف فنجان (120 میلی لیتر) تری سدیم فسفات و دو گالن آب گرم (7 لیتر) استفاده کرد. پس از تهیه این محلول باید برس را در محلول فرو برده و آجرها را به کمک آن ها شست. باید توجه داشت که حرکت برس سیمی باید از بالا به پایین باشد. هنگام استفاده از تری سدیم فسفات نباید استفاده از عینک و دستکش را فراموش کرد، زیرا این ماده، یک ماده شیمیایی خطرناک است. به علاوه، باید از قرار دادن تری سدیم فسفات روی هر سطحی به جز آجر خودداری کرد.
محلول دیگری که می توان برای تمیز کردن آلودگی های آجر از آن استفاده کرد، محلولی است که از ترکیب 1 قسمت مایع سفید کننده و 3 قسمت آب به دست می آید. باید این محلول را به مدت سی دقیقه روی قسمت های کپک زده قرار داد و پس از آن، سطح را با یک برس سیمی پاک کرد.
نکته مهم در این قسمت این است که هرگز نباید سطح آجر را با محلول های اسیدی تمیز کرد، زیرا این کار تاثیر منفی بر فرآیند رنگ آمیزی خواهد داشت. پس از پایان فرآیند شست و شوی سطح، باید حداقل 24 ساعت منتظر ماند تا سطح دیوار کاملا خشک شود.
سه. در گام بعد و قبل از شروع نقاشی، باید قسمت های تزیینی روی دیوار مانند پلاک، صندوق پستی و غیره را به مکان دیگری منتقل کرد. اگر این قسمت ها مانند پنجره ها و درب ها قابلیت جا به جایی نداشته را با روزنامه باطله پوشاند. برای این کار باید تکه های تا شده روزنامه را روی درب ها و پنجره ها قرار داد و آن ها را با نوار مخصوص نقاشی به اطراف چسباند. برای مناطق بزرگ تر، می توان از چند تکه روزنامه استفاده کرد، اما باید توجه داشت که حتما تمام سطح مورد نظر پوشانده و روزنامه با نوار مخصوص نقاشی محکم شود. این کار را باید برای بقیه قسمت ها (مانند کنتورهای گاز و غیره) که قرار نیست رنگی شوند نیز انجام شود.
چهار. در گام بعد باید ترک های دیوار را با استفاده از درزگیر مخصوص تعمیر کرد. برای این کار ابتدا باید یک ابزار مانند سوهان را داخل شکاف دیوار قرار داده و با فشار یک اهرم، ابعاد آن ها را افزایش داد. سپس گرد و غبار به وجود آمده را با یک برس تمیز کرد. سپس باید لوله درزبندی را با زاویه 45 درجه برش داد. در این مرحله باید مراقب بود که اندازه حفره ایجاد شده در سر لوله درزگیر کوچک و در حدود نیم سانتی متر باشد. سپس می بایست لوله را داخل تفنگ درزبندی قرار داده و ماشه آزاد کننده را نگه داشت. سپس میله فولادی را تا جای ممکن عقب کشید. حالا می توان سر درزگیر را در شکاف دیوار قرار داده و ماشه دستگاه را فشار داد. این کار باید به طور پیوسته انجام شود تا داخل شکاف کاملا پر شود.
پس از پیاده کردن درزگیر، باید حدود 5 ساعت صبر کرد تا خشک شود. سپس می بایست درزگیر را با یک چاقوی بتونه روی شکاف ها فشار داد تا قسمت های اضافی از بین برود و با سطح دیوار یکدست شود.
یکی از نکات قابل توجه در این مرحله این است که باید حتما دستگاه را با حرکات ثابت حرکت داد. زیرا اگر حرکت آن خیلی سریع باشد، درزگیر نازک و ناهموار و اگر خیلی آهسته باشد، کار کردن با آن دشوار می شود.
پنج. در پایان فرآیند آماده سازی و پیش از شروع رنگ آمیزی دیوار، باید شرایط آب و هوایی را نیز بررسی کرد، زیرا سطح آجر باید کاملا خشک و تمیز باشد. سطوح آجری بیرونی نباید در هوای بادی رنگ شوند تا از چکه ای شدن رنگ و خشک شدن ناهموار آن جلوگیری شود. علاوه بر این برخی از رنگ ها را نباید در هوای سرد یا گرم اعمال کرد، این نکته روی بسته بندی محصولات قابل مشاهده است. اما به طور کلی می توان گفت که بسته به نوع محصول، حداقل دما از4- تا +4 درجه سانتیگراد متغیر و حداکثر دما معمولا 43 درجه سانتیگراد است. بنابراین دما معمولا فقط در مناطق خیلی سرد و گرم نگران کننده است.
قدم دوم. پیاده کردن آستر و رنگ
یک. در اولین قدم از این مرحله ابتدا باید طیف رنگی انتخابی که در مقاله «آموزش گام به گام نقاشی ساختمان-قیمت نوزدهم» به طور کامل به آن پرداخته شده است را روی یک سطح کوچک از آجر تست کرد و سپس منتظر ماند تا کاملا خشک شود تا بتوان جلوه نهایی آن را بررسی کرد. در واقع باید گفت که هر بار که قرار است یک طیف رنگی جدید برای نما استفاده شود، ابتدا باید آن را امتحان می کرد، زیرا این رنگ ها برای مدت طولانی ماندگار هستند، بنابراین ارزش آن را دارد که برای یافتن رنگی که ظاهر بهتری دارد، رمان کافی در نظر گرفته شود. برای انتخاب طیف رنگی مناسب، می توان از فروشگاه های رنگ که دارای طیف های رنگی متنوعی هستند راهنمایی گرفت.
دو. پس از انتخاب طیف رنگی مناسب، در قدم بعد باید روی سطح آجرها یک لایه آستر مناسب با طیف رنگی انتخابی پیاده کرد. برای این کار باید یک غلطک رنگ را 2 تا 3 بار در سینی حاوی آستر حرکت داد. سپس غلطک را در فاصله حدود سی سانتی متری از پایین دیوار و حدود 15 سانتی متری از گوشه سمت راست دیوار قرار داد. سپس غلطک را با یک زاویه کوچک و با یک فشار ملایم به سمت بالا حرکت داد. این کار را باید تا فاصله 5 تا 8 سانتی متری از بالای دیوار ادامه داد. برای پیاده کردن لایه های بعدی، باید در حالی که غلطک به سمت گوشه پایین و بالا حرکت داده می شود، حدود 4/3 عرض غلطک همپوشانی داشته باشد تا سطح دیوار را کاملا پوشش دهد. باید این کار را تا زمانی که تمام سطح دیوار پوشانده می شود، ادامه داد و در صورت لزوم لایه های بیشتری از آستر را پیاده کرد.
مانند تمام سطوح، قبل از ورود به مرحله بعد، باید زمانی را برای خشک شدن آستر در نظر گرفت. این زمان معمولا توسط تولید کننده ها روی بسته بندی محصولات ذکر می شود.
سه. در گام بعد و قبل از شروع نقاشی، باید طبق نکات زیر رنگ مناسب را برای پروژه انتخاب کرد.
برای نقاشی دیوارهای آجری رنگ های الاستومری یکی از بهترین گزینه ها هستند. اگر چه ممکن است قیمت این رنگ ها از سایر رنگ های نما بالاتر باشد، اما دوام و ماندگاری آن ها نیز تضمین شده است، زیرا رنگ های الاستومری به اندازه کافی متراکم هستند و می توانند ترک های نمای آجر را به خوبی پر کنند. البته نکته قابل توجه این است که همواره توصیه می که برای داشتن یک پوشش خوب از دو لایه رنگ روی دیوار استفاده شود. علاوه بر این این رنگ ها برای مناطقی که شرایط آب و هوایی مختلفی را تجربه می کنند نیز بسیار مناسب است، زیرا رنگ های الاستومری توانایی محافظت از نماهای آجری را نیز دارند.
اما در صورتی که امکان استفاده از رنگ های الاستومری وجود نداشته باشد، می توان از رنگ های اکریلیک نما نیز کمک گرفت. رنگ های اکریلیک ارزان تر از رنگ های الاستومری هستند و برای نقاشی نمای آجری در فضای باز نیز بسیار مناسبند زیرا باعث می شوند که رطوبت از سطح آجر خارج شود. هم چنین به جلوگیری از شکل گیری کپک نیز کمک می کنند. نکته قابل توجه در استفاده از این رنگ این است که تنها باید یک لایه از آن را روی نمای ساختمان استفاده کرد و تنها زمانی باید به سراغ لایه دوم رفت که بتوان لکه های سفید پشت لایه اول را دید.
پس از انتخاب رنگ مناسب، باید درب بسته بندی رنگ را باز کرده و با یک ابزار چوبی آن را مخلوط کرد تا رنگ یکنواخت شده و همه مایعات آن با هم ترکیب شوند. اما اگر بعد از 15 دقیقه هم زدن، تغییری در ظاهر رنگ ایجاد نشد و مایعات آن با هم ترکیب نشدند، باید رنگ را به مغازه رنگ فروشی برده و از آن ها خواست تا این مشکل را برطرف کنند.
چهار. در این مرحله باید طبق نکات زیر، ابزار مناسب برای نقاشی دیوار آجری را انتخاب کرد.
الف. استفاده از غلطک
در صورتی که نمای خانه از آجرهای کوچک ساخته شده باشد، بهتر است از غلطک برای نقاشی آن استفاده شود. برای این کار ابتدا باید دو تا سه بار غلطک را به رنگ آغشته کرد. سپس باید از پایین دیوار حدود سی سانتی متر و از گوشه دیوار حدود پانزده سانتی متر را نادیده گرفت و فرآیند نقاشی را از گوشه دیوار شروع کرد. برای این کار باید غلطک را با زاویه کمی روی دیوار قرار داده و شروع به غلتاندن آن کرد. بعد از رسیدن به بالای دیوار باید فاصله ای حدود پنج یا شش سانتی متر از سقف را نادیده گرفت و سپس غلطک را به سمت پایین هدایت کرد. این الگو را تا زمانی که تمام سطح دیوار پوشش داده شود، باید ادامه داد. باید توجه داشت که خطوط ایجاد شده توسط غلطک باید همپوشانی قابل توجهی با یکدیگر داشته باشند.
اگر دیوار نما ارتفاع زیادی داشته باشد، بهتر است از نردبان استفاده شود و همان طور که در قسمت قبل توضیح داده شد، توصیه می شود که ابتدا قسمت های بالایی و سپس سطوح پایینی نقاشی شوند.
نکته مهم در زمان انتخاب غلطک برای نما این است که باید غلطکی با پارچه ضخیم را انتخاب کرد. غلطک ها ضخامت های متفاوتی در پارچه دارند که به طور خاص برای سطوح مختلف خانه طراحی شده اند، زیرا هر چه ضخامت پارچه بیشتر باشد، غلطک رنگ بیشتری را در خود نگه می دارد. قابل ذکر است که پارچه های ضخیم تر برای سطوح خشن تر طراحی شده اند.
ب. استفاده از دستگاه اسپری رنگ
برای نقاشی نماهایی که از آجرهای بزرگ ساخته شده اند، بهتر است از اسپری رنگ استفاده شود. برای این کار باید الگویی را برای نحوه پاشش رنگ توسط دستگاه اسپری انتخاب کنید که بیضی های نازک و عمودی ایجاد کند. سپس باید گوشه ای از دیوار را انتخاب کرده و از راست به چپ دستگاه اسپری را حرکت داد. باید توجه داشت که محل های پاشش رنگ با هم همپوشانی داشته باشند تا رنگ نهایی یک دست و یکنواخت باشد. هم چنین توصیه می شود که که دستگاه در فاصله پانزده تا سی سانتی متری دیوار نگه داشته شود و با سرعت ثابتی در مقابل دیوار حرکت داده شود. در واقع با تنظیم سرعت حرکت دستگاه و فاصله آن از دیوار می توان به یک پوشش یکنواخت دست پیدا کرد.
نکته یک. هنگام استفاده از دستگاه اسپری باید به قطره های رنگی که گاهی روی دیوار تشکیل می شوند دقت داشت و در صورت مشاهده، آن ها را با قلم مو از بین برد و یکنواخت کرد. برای واضح تر کردن فضای نقاشی و کمک به دیدن مناطقی که نیاز بیشتری به رنگ دارند، می توان یک چراغ را به صورت زاویه دار به سمت آجرها تنظیم کرد.
نکته دو. برای رنگ آمیزی گوشه های دیوار، بهتر است دستگاه اسپری به پهلو نگه داشته شود تا پاشش رنگ به صورت عمودی صورت بگیرد.
نکته سه. در صورتی که جنس رنگ انتخاب شده برای نمای ساختمان، بسیار غلیظ و با پوشش بالا باشد، می توان دستگاه اسپری رنگ را با سرعت بیشتری حرکت داد. هم چنین می توان نحوه پاشش کمتر و نازک تری را نیز برای دستگاه انتخاب کرد. به علاوه می توان فاصله دستگاه را از دیوار بیشتر کرد. البته باید توجه داشت که این فاصله بیشتر از سی سانتی متر نشود. اما اگر جنس رنگ انتخاب شده برای نمای ساختمان رقیق باشد، بهتر است دستگاه اسپری رنگ با سرعت کمتری در مقابل دیوار حرکت داده شود. هم چنین می توان نحوه پاشش بزرگتر و وسیع تری را برای دستگاه انتخاب کرد. به علاوه می توان دستگاه را در فاصله کمتری از دیوار حرکت داد تا پوشش بهتری ایجاد شود، اما باید توجه داشت که این فاصله از پانزده سانتی متر کمتر نشود.
ج. استفاده از قلم مو
برای استفاده از قلم مو در قسمت های کوچک، ابتدا باید رنگ را در یک سطل ریخت. برای این کار باید دست ها را در دو طرف قوطی رنگ قرار داده و قوطی را با احتیاط روی سطل برگرداند. سپس به عمق حدود هشت سانتی متر رنگ را داخل سطل ریخت. بسیار مهم است که بلافاصله پس از این کار، درب رنگ روی قوطی آن قرار داده شود تا رنگ تازه بماند و خشک نشود. نکته مهم در این قسمت این است که سطل مورد استفاده باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه گرد و غبار باشد.
سپس باید با استفاده از قلم مو رنگ را روی دیوار پیاده کرد. نحوه استفاده از قلم مو در مقاله «راهنمای جامع استفاده از قلم مو نقاشی ساختمان» به طور کامل شرح داده شده است. اما به طور کلی می توان گفت که باید منطقه مورد نظر را از بالا به پایین رنگ کرد. بسیار مهم است که یک لایه نازک از رنگ روی سطح قرار گیرد تا رنگ چکه نکند. این کار را باید تا پوشانده شدن کامل سطح تکرار کرد.
نکته یک. باید اشاره کرد که برای پر کردن نقاط غیر قابل دسترسی که با استفاده از اسپری رنگ یا غلطک پوشانده نشده اند، بهتر است از یک قلم مو استفاده شود. از آن جایی نقاشی اطراف درها، پنجره ها و قرنیزها نیاز به دقت بالایی دارند، اسپری رنگ و غلطک نمی توانند گزینه های مناسبی برای این قسمت ها باشند. برای استفاده از قلم مو در این قسمت ها ابتدا باید قلم مو را به رنگ آغشته کرد و رنگ را به آرامی روی این مناطق قرار داد. باید توجه داشت که بهتر است قلم مو به آرامی روی سطح حرکت داده شود تا از به جا ماندن آثار قلم مو روی سطح جلوگیری شود.
نکته دو. قابل ذکر است که اگر قرار است بندهای بین آجرها قابل مشاهده باشند، حتما باید از قلم مو استفاده شود. برای این کار باید هر قسمت از آجرها را به طور جداگانه (برای افراد راست دست از چپ به راست و برای افراد چپ دست از راست به چپ) با قلم مو رنگ کرد و در صورتی که رنگ روی بندها ریخت، قبل از خشک شدن رنگ، فورا قسمت های آلوده شده را با دستمال مرطوب تمیز کرد. اما اگر قسمت هایی از رنگ خشک شد، می توان آن ها را به کمک پیش گوشتی، به آرامی جدا کرد. سپس می توان با یک قلم موی کوچک بندهای بین آجرها را با رنگ دیگری رنگ آمیزی کرد. اگرچه این کار زمان بر است، اما می تواند تاثیر زیادی در زیبایی نهایی کار داشته باشد، بنابراین این کار می تواند فقط در قسمت نمای جلویی ساختمان انجام شود.
پنج. پس از این مرحله باید زمانی را برای خشک شدن رنگ در نظر گرفت. بهتر است این زمان طبق دستورالعمل سازنده منظور شود. برای این کار بهتر است همواره قبل از شروع کار، دستورالعمل های موجود روی بسته بندی رنگ به دقت مطالعه شود تا مشخص شود که مدت زمان خشک شدن رنگ چقدر است. رنگ های مختلف به زمان های مختلفی برای خشک شدن نیاز دارند، بنابراین حتما باید توصیه های سازنده رنگ را در نظر داشت، مخصوصا اگر از رنگی متفاوت از رنگ های معمول استفاده می شود. اما به طور کلی می توان گفت که رنگ های روغنی در مدت 6 تا 8 ساعت خشک می شوند و در نتیجه می توان یک پوشش جدید را در 24 ساعت مجددا اعمال کرد. برای رنگ های اکریلیک، زمان خشک شدن معمولا حدود یک ساعت است و در نتیجه امکان پیاده سازی لایه دوم پس از حدود چهار ساعت کاملا امکان پذیر است.
شش. پس از خشک شدن رنگ و در صورت توصیه سازنده رنگ، باید از لایه دوم نیز استفاده کرد. اما باید توجه داشت فقط در صورتی که سازنده این کار را توصیه می کند، باید لایه دوم رنگ را نیز پیاده کرد. در غیر این صورت، یک لایه رنگ کافی است و می توان بعد از کمرنگ شدن یا آسیب دیدن نمای ساختمان از یک لایه جدید رنگ استفاده کرد. در این شرایط نیز توصیه می شود که در صورت امکان فقط مناطق آسیب دیده با قلم مو اصلاح شوند و در صورت وجود آسیب های بزرگ کل نما مجددا رنگ آمیزی شود.
بنابراین در پایان می توان گفت که اگر چه ممکن است نقاشی نمای ساختمان کاری سخت و زمان به نظر برسد، اما با انجام مراحل فوق می توان به یک پوشش خوب و یکنواخت رسید. این کار علاوه بر این که زیبایی نمای ساختمان را دو چندان می کند، می تواند از بنا در برابر فرسایش، آسیب و شرایط مختلف آب و هوایی به خوبی محافظت کند.
کاری از تیم توسعه و تحقیق آیسافام…