نقاشی لوله های ساختمان
در مجموعه مقالات «آموزش گام به گام نقاشی ساختمان» شرکت رنگسازی آیسافام اطلاعاتی را در اختیار خواننده قرار می دهد تا به کمک آن ها بتوانند به صورت گام به گام، مراحل لازم برای داشتن یک نقاشی موفق را سپری کند. در بیست و دومین مقاله از این سری مقالات، به اقدامات لازم برای نقاشی لوله های روی کار پرداخته می شود. لوله های موجود در ساختمان، همواره بخش مهمی ازساختمان هستند، اما همیشه با سایر قسمت های ساختمان مطابقت ندارند. بنابراین اگر نمی توان آن ها را در داخل دیوارها یا نمای ساختمان پنهان کرد، می توان آن ها را رنگ کرد تا ظاهر بهتری داشته باشند. هنگام رنگ آمیزی لوله ها، مهم ترین نکته برای رسیدن به رنگی تمیز و یکنواخت، انتخاب نوع رنگ است، زیرا رنگ باید با نوع لوله و جنس آن مطابقت داشته باشد. در این مقاله مراحل لازم برای نقاشی لوله های ساختمان شرح داده می شود. جنس این لوله ها می توانند فلزی یا پی وی سی باشند که به تفکیک مورد بررسی قرار می گیرند.
قدم اول. تمیز کردن و سنباده زدن لوله ها
یک. برای شروع کار باید از دستکش و ماسک استفاده کرد و هم چنین تهویه مناسبی را برای محل کار فراهم نمود. زیرا فرآیند نقاشی همواره با آلودگی هایی همراه است که می تواند به سلامتی افراد آسیب برساند. قابل ذکر است که اگر بتوان قبل از نصب لوله ها، آن ها را نقاشی کرد، می توان مراحلی که در ادامه بیان می شود را در فضای باز انجام داد.
دو. در گام بعد باید ورق های پلاستیکی یا روزنامه های باطله را در سراسر کف و دیوارهای مجاور لوله پخش کرد، زیرا در جریان رنگ آمیزی، پاشیدن رنگ به اطراف ممکن است باعث ایجاد آلودگی در بقیه قسمت های ساختمان شود. برای ثابت کردن ورقه های پلاستیکی یا روزنامه های باطله در محل خود، می توان از نوارهای مخصوص نقاشی استفاده کرد.
سه. در گام بعد باید لوله ها را به آرامی با کاغذ سنباده 220 سنباده زد. این کار باید برای کل قسمت بیرونی لوله انجام شود تا برای رنگ آمیزی آماده گردد. برای سنباده زدن بهتر است از یک سر لوله شروع و به سمت دیگر حرکت کرد. این حرکت باید دایرهای و با فشار ملایم اما محکم انجام شود. لوله های پی وی سی نرم هستند، بنابراین فرآیند سنباده زدن باید به صورت آرام و ملایم انجام شود اما در عین حال باید با نیروی مناسب زنگ زدگی و سایر مواد زائد را از آن جدا کرد. از آن جایی که سنبادههای برقی عملکرد بسیار قوی دارند، ممکن است لوله های پی وی سی را فرسوده کنند، اما می توانند برای سنباده زدن لوله های فلزی استفاده شوند.
نکته مهمی که هنگام سنباده زدن لوله های پی وی سی باید در نظر داشت، این است که این لوله ها لایه ای به صورت موم روی سنباده ایجاد می کنند که باعث غیر قابل استفاده شدن سنباده می شود. بنابراین بهتر است چندین تکه کاغذ سنباده در دسترس قرار داده شود تا در صورت وقوع این اتفاق، ورق ها عوض شوند.
نکته دیگر این است که اگر لوله ها از جنس فلز بوده و به شدت زنگ زده باشند، باید تا حد امکان زنگ زدگی را حذف کرد. سپس، یک لایه آستر روی آن پیاده کرد تا برای پیاده سازی رنگ آماده شوند. اگر لوله ها قبلا نصب شده باشند، باید از یک بلوک سنباده (بلوک سنباده، بلوکی است که کاغذهای سنباده روی آن ها نصب می شود) استفاده کرد تا امکان دسترسی به نقاط سخت را فراهم کند.
چهار. در گام بعد باید لوله ها را با یک حوله مرطوب تمیز کرد تا آلودگی های سطح آن پاک شوند. برای این کار باید یک پارچه را در کمی آب سرد خیس کرد و آب اضافی آن را گرفت تا چکه نکند. سپس تمام سطح لوله ها را از بالا به پایین شست.
پس از این کار باید دوباره سطح لوله ها را بررسی کرد تا هیچ قسمت آلوده ای روی آن باقی نمانده باشد. در صورت وجود آلودگی و برای تمیز کردن لوله ها می توان یک قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) مایع ظرفشویی را با آب گرم مخلوط کرد و لوله را برای بار دوم شست تا باقی مانده آلودگی ها از بین بروند. هم چنین برای پاک کردن آلودگی های سرسخت روی لوله های پی وی سی، می توان از استون نیز استفاده کرد. اما باید توجه داشت که بهتر است هنگام کار با استون، از دستکش و ماسک استفاده شود. علاوه بر این می توان از پاک کننده های مبتنی بر آمونیاک مانند پاک کننده شیشه نیز کمک گرفت.
اگر آلودگی روی لوله از جنس زنگ زدگی باشد، باید با استفاده از یک اسفنج یا برس تمیز، ماده ضد زنگ را روی لوله پخش کرد و حدود 20 دقیقه منتظر ماند تا لوله خیس شود. سپس می توان آن را با یک پارچه مرطوب و تمیز کاملا شست و تمیز کرد.
پنج. پس از انجام فعالیت های فوق، باید حدود 20 دقیقه صبر کرد تا لوله خشک شود. لوله به خودی خود خشک می شود، اما زمان دقیق مورد نیاز آن می تواند بسته به جایی که در آن قرار دارد متفاوت باشد. در واقع در روزهای گرم و در صورتی که لوله در منطقه ای با گردش هوای خوب قرار داشته باشد، سریع تر خشک می شود. برای تسریع فرایند خشک شدن می توان لوله را در فضای باز قرار داد. اما اگر لوله قبلا در یک فضای بسته نصب شده باشد، بهتر است زمان بیشتری را برای خشک شدن آن در نظر گرفت.
بسیار مهم است که قبل از اقدام به رنگ آمیزی، با لمس سطح لوله، از خشک شدن کامل آن مطمئن شد. زیرا هر گونه رطوبت باقی مانده روی لوله می تواند مانع از چسبیدن رنگ به آن شود. بنابراین تا زمانی که لوله آماده به نظر نمی رسد، نباید کار را شروع کرد. در صورت وجود محدودیت زمانی، می توان لوله ها را با یک پارچه تمیز و نرم خشک کرد. به این ترتیب، لازم نیست مدت زیادی را صبر کرد تا لوله خود به خود خشک شود.
قدم دوم. نقاشی لوله
نوع اول. نقاشی لوله های PVC
یک. مهم ترین نکته در رنگ آمیزی لوله های پی وی سی، تهیه رنگ پی وی سی است که برای سطوح پلاستیکی طراحی شده باشد. این نوع رنگ ها اغلب دارای برچسبی با عنوان «رنگ پلاستیک»، «مناسب برای پلاستیک» یا چیزی مشابه هستند. بنابراین قبل از انتخاب رنگ، ابتدا باید برچسب روی آن را بررسی کرد تا اطمینان حاصل شود که با لوله های PVC سازگار باشد. در واقع همان ویژگی هایی که لوله های PVC را منحصر به فرد می کند، باعث می شود که در برابر اکثر رنگ ها مقاوم باشند. در واقع می توان گفت که رنگ انتخابی باید از ویژگی ضد آب بودن لوله های PVC پیروی کنند. به عبارت دیگر از آن جایی که لوله های PVC برای مقاومت در برابر رطوبت طراحی شده اند، رنگ های معمولی و استاندارد به آن ها نمی چسبد. برای رنگ آمیزی لوله های PVC نیازی به تهیه آستر رنگ پلاستیک نیست اما در صورت تمایل می توان از آستر ضد لکه اکریلیک استفاده کرد.
دو. برای رنگ آمیزی لوله های PVC، می توان از اسپری یا قلم مو استفاده کرد. برای استفاده از اسپری های رنگ، ابتدا باید قوطی اسپری رنگ را به مدت 20 ثانیه تکان داد تا فعال شود. سپس، آن را در فاصله حدود 15 سانتی متری از لوله نگه داشت. سپس رنگ را از بالای لوله به سمت پایین لوله اسپری کرد. این کار باید با سرعتی آهسته اما پیوسته انجام شود تا رنگ به طور کامل روی لوله پیاده شود. اما اگر رسیدن به پشت لوله های پی وی سی نصب شده دشوار باشد، می توان مقداری رنگ روی آن اسپری کرد. سپس با استفاده از قلم مو رنگ را به قسمت های پشتی رساند.
داشتن یک پوشش خوب بدون برداشتن لوله، کار دشواری است. بنابراین اگر لوله ها هنوز نصب نشده باشند، انجام پروژه نقاشی سریع تر و راحت تر پیش خواهد رفت. در این شرایط می توان لوله ها را در فضای باز رنگ آمیزی کرد. برای این کار باید لوله را روی یک پایه چوبی، یا چیز دیگری قرار داد تا امکان رنگ آمیزی تمام جهات آن را فراهم کند.
یکی از نکات مهم در اسپری کردن رنگ این است که این کار باید با سرعت صحیح انجام شود. برای پیدا کردن مهارت در این بخش و یافتن سرعت ایدهآل، میتوان در ابتدا رنگ را روی یک مقوا یا یک قطعه لوله بلااستفاده تمرین کرد و سپس رنگ آمیزی اصلی را انجام داد.
سه. برای نقاشی لوله باید اسپری را از راست به چپ (یا بالا به پایین) حرکت داد. پس از طی سطح لوله، باید اسپری را کمی پایین آورد و روی قسمت بدون پوشش حرکت داد. باید مراقب بود سطوح رنگ شده با هم همپوشانی نداشته باشند، زیرا غلظت رنگ در این قسمت ها بیشتر و رنگ تیره تر خواهد شد. این کار را باید تا پوشش تمام سطح لوله ادامه داد. برای آسانتر کردن فرآیند نقاشی، می توان ابتدا روی یک طرف لوله تمرکز کرده و پس از خشک شدن آن، طرف مقابل را نیز رنگ کرد.
در صورت تمایل می توان از قلم مو نیز برای نقاشی لوله های PVC استفاده کرد. این قلم مو باید کوچک و نرم بوده و اندازه آن از عرض لوله بیشتر نباشد. برای کار با قلم مو، باید رنگ را با حرکات بلند و صافِ قلم مو از یک سر تا نقطه مقابل پیاده کرد. هم زمان با حرکت قلم مو، باید لوله را نیز چرخاند تا تمام سطح آن پوشانده شود.
چهار. پس از نقاشی لوله، باید 20 تا 30 دقیقه صبر کرد تا رنگ خشک شود. در این زمان می بایست لوله را به حال خود رها کرد و اطمینان حاصل کرد که در این مدت هیچ چیزی به رنگ مرطوب برخورد نمی کند.
معمولا رنگ ها در شرایط ایده آل به سرعت خشک می شوند. اما قبل از خشک شدن، روی سطح آن یک لایه نازک ایجاد می شود که کمی چسبنده است و با لمس آن، می توان متوجه شد که رنگ هنوز به طور کامل خشک نشده است. در این زمان باید لوله را از رطوبت و سایر منابع احتمالی آسیب زننده دور نگه داشت. اما به طور کلی باید گفت که بهتر است برای اطلاع از توصیه های دقیق تر در مورد مدت زمان خشک شدن رنگ، به دستورالعمل های سازنده که روی بسته بندی قرار دارد، مراجعه شود.
پنج. پس از خشک شدن لایه اول رنگ، می توان لایه بعدی را اعمال کرد، زیرا معمولا رنگ اولیه کاملا یکدست و یکنواخت نمی شود. در واقع اکثر پروژه های نقاشی حداقل به دو لایه رنگ نیاز دارند. بعد از اتمام لایه دوم، باید منتظر ماند تا کاملا خشک شود و دوباره سطح آن را بررسی کرد. پس از این مرحله و در صورت لزوم می توان لایه سوم را نیز اعمال نمود. نکته بسیار مهم در تمام این مراحل این است که باید مطمئن شد که قسمت هایی که قبلا پوشانده شده اند، با یکدیگر همپوشانی نکنند و اگر لازم بود لوله را چرخاند تا طرف مقابل نیز به درستی رنگ شود.
شش. حداقل 24 ساعت باید به رنگ زمان داد تا کاملا خشک شود. توصیه می شود که لوله در مکانی امن و دور از دسترس و با گردش هوای خوب قرار داده شود. زیرا اگر رنگ خشک نشده باشد، گرما، رطوبت و تماس فیزیکی میتواند روی پوشش آن و کیفیت نهایی کار تأثیر بگذارد. هم چنین باید توجه داشت که حتما دستورالعمل های سازنده در مورد زمان خشک شدن رنگ در نظر گرفته شود.
نکته مهم دیگر این است که اگر لوله PVC هنوز نصب نشده است، قبل از این که به هر چیزی متصل شود، باید کاملا خشک شود، در غیر این صورت هم پوشش خود لوله آسیب می بیند و هم محیط اطراف و ابزارآلات را آلوده و رنگی می کند.
نوع دوم. نقاشی لوله های فلزی
یک. برای نقاشی لوله های فلزی، ابتدا باید رنگ و وزن لوله را بررسی کرد تا جنس آن مشخص شود. لوله های فلزی معمولا از جنس مس یا فولاد گالوانیزه هستند، البته می توان آن ها را با انواع دیگر فلزات نیز ساخت. هر فلز دارای ویژگی های خاصی است که می توان با بررسی دقیق، آن را تشخیص داد. به عنوان مثال می توان به رنگ لوله توجه کرد، سپس آن را لمس و در صورت نصب نشدن، آن را وزن کرد. در واقع از این اطلاعات و نشانه ها برای انتخاب رنگ یا آستر سازگار با لوله استفاده می شود.
لوله های مسی اغلب در لوله کشی تهویه، سرمایش و گرمایش مورد استفاده قرار می گیرند. آن ها رنگی تقریبا نارنجی دارند که ممکن است با گذشت زمان به رنگ سبز متمایل شود.
لوله هایی که از فولاد گالوانیزه ساخته شده اند تا حدودی سنگین هستند و رنگ خاکستری مات دارند. لوله های آهنی نیز مشابه این لوله ها هستند و می توانند به روشی مشابه رنگ آمیزی شوند. لوله های آلومینیومی شبیه لوله های فولادی به نظر می رسند، اما رنگ بسیار براق تر و نقره ای دارند. علاوه بر این لوله های آلومینیومی بسیار سبک هستند.
لوله های سربی در مقایسه با فولاد بسیار سنگین هستند. آن ها به رنگ خاکستری تیره بوده و به راحتی خراشیده می شوند. علاوه بر این از آن جایی که سرب خاصیت مغناطیسی ندارد، می توان با کمک یک آهنربای ساده آن را تشخیص داد.
دو. در قدم بعد، توصیه می شود که رنگ و آستر روغنی برای لوله های فلزی انتخاب شود. زیرا لوله های فلزی به نوع خاصی از رنگ نیاز دارند که آن ها را در برابر زنگ زدگی مقاوم کند. از سوی دیگر برای این که رنگ به فلز بچسبد، باید از یک آستر مناسب نیز کمک گرفت. در واقع باید اطمینان حاصل کرد که هر دو محصول با نوع لوله ای که رنگ می شود سازگار باشند. به طور کلی، رنگ و آستر مناسب لوله های فلزی در دو نوع اسپری و قوطی موجود است که تقریبا روی هر نوع سطح فلزی عملکرد خوبی دارد. محصولات اسپری ای برای پوشاندن لوله هایی که در فضاهای تنگ قرار گرفته اند، مفید هستند. بنابراین در صورت در دسترس بودن لوله، بهتر است آن را با رنگ های قوطی ای رنگ آمیزی کرد تا فرآیند نقاشی سریع تر و یکنواخت تر شود.
باید توجه داشت اگر سطح لوله زنگ زده باشد و نتوان آن را از بین برد باید از یک آستر مبدل زنگ استفاده کرد، زیرا در غیر این صورت رنگ به سطح نمی چسبد. این مبدل ها می توانند سطح زنگ زده را به یک سطح مقاوم ضد زنگ تبدیل کنند و فرآیند خوردگی آن را به تعویق بیاندازند.
سه. در گام بعد باید آستر مخصوص فلز را از راست به چپ روی لوله پیاده کرد. ساده ترین راه برای پیاده کردن آستر، استفاده از یک غلطک میکروفایبر با اندازه یک سانتی متری است. همچنین می توان از یک قلم موی پنج سانتیمتری با موهای سفت نیز استفاده کرد. برای نقاشی لوله ابتدا باید رنگ را در سینی غلطک ریخت و با حجم کم روی غلطک قرار داد تا چکه نکند. نحوه استفاده از غلطک و قلم مو در مقالات «راهنمای جامع استفاده از غلطک رنگ برای نقاشی ساختمان» و «راهنمای جامع انتخاب و استفاده از قلم مو نقاشی ساختمان» به طور کامل شرح داده شده است. سپس، کل لوله را با یک لایه رنگ ثابت از بالا به پایین پوشاند.
اگر لوله ها هنوز نصب نشده باشند، بهتر است آن ها را روی یک پایه یا جسم دیگری قرار داد که بتوان به تمام قسمت های آن دسترسی داشت. در غیر این صورت، باید کناره ها را در چند مرحله نقاشی نمود. به این صورت که پس از نقاشی کردنِ یک طرف لوله، باید زمانی را برای خشک شدن آن در نظر گرفت و پس از خشک شدن، لوله را برگرداند و طرف دیگر را رنگ آمیزی کرد.
اما برای لوله های از پیش نصب شده، می بایست از یک آستر مایع استفاده کرده و با قلم مو رنگ را به تمام قسمت های دور از دسترس رساند. در این شرایط باید به آرامی کار کرد تا رنگ به دیوارهای مجاور نرسد.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که اگر از آستر اسپری ای استفاده می شود، باید قوطی آن را در فاصله حدودا 15 سانتی متری از لوله نگه داشت. سپس با حرکت از راست به چپ رنگ را روی آن پیاده کرد. مانند حالت قبل باید توجه داشت که رنگ ها با یکدیگر همپوشانی نداشته باشند.
چهار. سپس باید حدود 24 ساعت صبر کرد تا آستر خشک شود. از آن جایی که محصولات بر پایه روغن با سرعت نسبتا آهسته ای خشک می شوند، بنابراین باید زمان بیشتری را منتظر ماند. در این زمان، باید لوله را از رطوبت یا هر چیز دیگری که می تواند به رنگ آسیب برساند، در امان نگه داشت. هم چنین توصیه می شود که در صورت امکان، لوله در محلی با گردش هوای زیاد قرار داده شود. بسیار مهم است که قبل از اقدام به رنگ آمیزی روی آستر، از خشک شدن کامل رنگ اطمینان حاصل شود، زیرا در صورت خیس بودن آستر، رنگ به خوبی به فلز نمیچسبد.
پنج. برای رنگ آمیزی لوله باید غلطک یا قلم مو را از راست به چپ حرکت داد تا رنگ مایع به درستی پیاده شود. برای جلوگیری از چکه کردن، باید رنگ را به طور پیوسته اعمال کرد. اما اگر رنگ در قسمت هایی چکه کرد، باید از رنگ کمتری برای تصحیح این قسمت ها کمک گرفت. علاوه بر این، می توان از اسپری های مخصوص فلزات نیز برای نقاشی لوله ها استفاده کرد. اما در هر صورت باید از همپوشانی رنگ در قسمت های مختلفی که قبلا نقاشی شده اند، خودداری کرد.
شش. پس از انجام فعالیت های بالا، باید حداقل 6 ساعت منتظر ماند تا رنگ خشک شود. البته زمان خشک شدن، بسته به محصولی که استفاده می شود، متفاوت است. به عنوان مثال خشک شدن برخی از رنگ ها حتی تا 24 ساعت نیز زمان می برند، بنابراین بهتر است حتما دستورالعمل های سازنده در این زمینه مطالعه شود.
هفت. در گام بعد و در صورت لزوم باید لایه دوم رنگ را نیز روی لوله پیاده کرد اما قبل از اعمال پوشش جدید، باید صبر کرد تا رنگ خشک شود و هنگام لمس کردن به دست نچسبد. معمولا تمام سطوح برای رسیدن به یک پوشش یکنواخت و با کیفیت، حداقل به دو لایه رنگ نیاز دارند. بنابراین پس از خشک شدن هر لایه، باید کیفیت رنگ را بررسی کرد و در صورت لزوم از لایه های بعدی کمک گرفت.
در تمام این مراحل، برای رسیدن به یک پوشش یکنواخت باید توجه داشت که لایه قبلی کاملا خشک شده باشد و هیچ قسمتی از رنگ های جدید با یکدیگر همپوشانی نداشته باشند. پس از اتمام کار و قبل از نصب لوله در پروژه، باید حداقل یک روز منتظر ماند تا لوله کاملا خشک شود. در صورتی که لوله قبلا در کار نصب شده باشد، باید یک روز از آن محافظت کرد تا هیچ عامل خارجی به رنگ آسیب نرساند.
در پایان می توان گفت که به دلیل سطح بیرونی صاف لوله ها، اکثر مردم گمان می کنند که رنگ کردن لوله ها دشوار یا غیرممکن است و یا نیازی به انجام این کار نیست. اما با طی مراحل فوق نه تنها می توان رنگ سطح لوله را با محیط اطراف آن هماهنگ و سازگار کرد، بلکه می توان از لوله ها در برابر آسیب های محیطی نیز محافظت کرد و طول عمر آن ها را افزایش داد.
کاری از تیم توسعه و تحقیق آیسافام…