انجام کارهای هنری با رنگ اکریلیک یک سرگرمی رضایت بخش و راهی عالی برای تولید کارهای هنری است. می توان گفت که کار با رنگ اکریلیک نسبتا آسان است، زیرا این رنگ به سرعت خشک می شود و نتیجه آن نیز یک پایان ضد آب است. رنگ اکریلیک بسیار متنوع است و می تواند برای ایجاد بسیاری از بافت ها و جلوه های مختلف بصری مورد استفاده قرار گیرد. از این رو در این مقاله به یکی از کارهای متنوعی که با رنگ اکریلیک امکان پذیر است پرداخته می شود. در ابتدا نقاشی روی چوب با رنگ اکریلیک ارائه می گردد. پس از آن نحوه آماده سازی شن و ماسه های رنگی با رنگ اکریلیک شرح داده می شود که در بسیاری از کارهای هنری مورد استفاده قرار می گیرد. در پایان نیز رنگ آمیزی پارچه های نمدی آموزش داده می شود که می تواند در کاردستی های کودکان یا تولید صنایع دستی بسیار مورد استفاده قرار بگیرد.
نقاشی روی چوب با رنگ اکریلیک
بسیاری از فروشگاه های هنر و صنایع دستی قطعات چوبی ساده و کار نشده ای را عرضه می کنند که می توانند گزینه های خوبی برای نقاشی باشند. اگرچه همیشه می توان به سادگی قطعات چوبی را رنگ آمیزی کرد، اما بهتر است برای رسیدن به یک نتیجه مقاوم، زیبا و با دوام مراحل زیر را دنبال کرد که در ادامه به طور کامل توضیح داده می شوند.
قدم اول. آماده سازی چوب
نکته اول:
برای شروع کار باید سطح جسم را با کاغذ سنباده 140 تا 180 گرمی سنباده زد. می توان این کار را با سنباده اسفنجی یا یک تکه کاغذ سنباده انجام داد. قابل ذکر است که سنباده اسفنجی بر روی سطوح منحنی عملکرد بهتری دارد. برخی از قطعات چوبی که در فروشگاه های صنایع دستی عرضه می شوند از قبل سنباده زده شده اند. بنابراین اگر سطح قطعه خریداری شده کاملا صاف بود، می توان از این مرحله صرف نظر کرد.
نکته دوم:
در مرحله بعد باید گرد و غبار موجود روی چوب را با یک پارچه پاک کرد. پارچه هایی مخصوص این کار تولید می شود که خاص و چسبنده است و می توان آن را در کنار کاغذ سنباده در فروشگاه های صنایع دستی یا فروشگاه های مخصوص سخت افزارها پیدا کرد. البته به جای آن می توان از یک پارچه مرطوب نیز استفاده کرد. حتی اگر قطعه خریداری شده، نیازی به سنباده زدن نداشته باشد، بهتر است این مرحله را با دقت انجام داد تا گرد و خاک روی آن از بین برود. این گرد و خاک می تواند مانع از چسبیدن آستر و رنگ به چوب شود.
نکته سوم:
در این مرحله باید یک لایه آستر روی قطعه چوبی پیاده کرد. برای این کار می توان از قلم مو یا اسپری استفاده نمود. با این کار سطح چوب مهر و موم می شود و به بهبود کیفیت نهایی رنگ و نمایش بهتر آن کمک می کند. توصیه می شود که ابتدا سطح بالایی و کناره های چوب آستر زده شوند و پس از خشک شدن آن، روی سطح زیرین لایه آستر پیاده شود.
نکته چهارم:
قبل از پیاده سازی مراحل بعدی، باید زمانی را برای خشک شدن آستر در نظر گرفت. برای رسیدن به یک نتیجه بهتر و سطح صاف تر، می توان اولین لایه پرایمر را سنباده زد، سپس آن را پاک کرده و سپس پرایمر بیشتری روی آن پیاده کرد. با تکرار این مرحله تمام برجستگی های سطح چوبی از بین خواهد رفت.
قدم دوم. نقاشی روی چوب
نکته اول:
در این مرحله ابتدا باید رنگی را به عنوان پس زمینه انتخاب کرد و مقداری از آن را روی یک پالت ریخت. می توان از یک ظرف کوچک، درب پلاستیکی یا بشقاب های کاغذی به عنوان پالت استفاده کنید. اما در کل باید توجه داشت که رنگ اکریلیک به سرعت خشک می شود، بنابراین نباید تمام آن را از ظرف مخصوصش خارج کرد.
نکته دوم:
در گام بعد باید یک لایه رنگ را روی چوب پیاده کرد. برای این کار می توان از یک قلم موی پهن و مسطح استفاده کرد. سپس باید زمانی را برای خشک شدن رنگ در نظر گرفت. پس از آن و در صورت نیاز می توان لایه دوم را نیز اعمال کرد. مانند لایه آستر، برای رنگ آمیزی چوب نیز ابتدا باید قسمت بالا و پهلوها را نقاشی کرده و سپس سراغ قسمت زیرین آن رفت. برای این قسمت بهتر است از قلم موهایی با موی سفت استفاده نشود. هم چنین نباید قلم مو را بیشتر از نصف موهای آن به رنگ آغشته کرد.
نکته سوم:
پس از پیاده سازی دو لایه رنگ باید زمانی را برای خشک شدن آن منظور کرد. بازه زمانی لازم برای خشک شدن رنگ در برندهای مختلف، متفاوت است اما اکثر رنگ های اکریلیک در حدود بیست دقیقه خشک می شوند. این زمان بهترین فرصت برای تمیز کردن قلم مو (های) با آب است، زیرا نباید رنگ روی قلم موها خشک شود.
یکی از بزرگترین مزیت های رنگ اکریلیک هنری آیسافام، خشک شدن سریع آن نسبت به بقیه رنگ های اکریلیک هنری موجود در بازار است.
نکته چهارم:
در این مرحله می توان طرح ها و جزئیات مورد نظر را اضافه کرد. می توان از شابلون های مخصوص برای پیاده کردن طرح مورد نظر روی قطعه چوبی استفاده کرد. هم چنین می توان طرح ها را به صورت آزاد پیاده کرد. برای رنگ آمیزی طرح ابتدا باید رنگ پایه را زد. پس از خشک شدن، می توان جزئیات را اضافه کرد. به عنوان مثال، اگر قرار است یک صورت خندان نقاشی شود، ابتدا باید دایره زرد را رنگ کرده و پس از آن می توان لبخند و چشم ها را اضافه کرد. حتی اگر فقط از یک رنگ استفاده می شود، بهتر است قلم مو به طور مرتب در آب آغشته شود تا رنگ مرطوب بماند. از سوی دیگر اگر با چندین رنگ کار می شود، باید یک فنجان آب در اختیار داشت تا قبل از تغییر رنگ جدید، قلم مو با آب شسته شود.
نکته پنجم:
مجددا باید زمانی را برای خشک شدن جزییات رنگ در نظر گرفت. برای اطلاع دقیق از زمان خشک شدن بهتر است به اطلاعات روی بسته بندی رنگ مراجعه کرد، زیرا فقط به این دلیل که چیزی در اثر لمس رنگ احساس نمی شود، به معنای آماده بودن آن برای استفاده از جلا دهنده نیست. اما به طور کلی می توان گفت که خشک شدن کامل رنگ حدود به 24 ساعت زمان نیاز دارد.
خشک شدن سطحی و عمقی رنگ های اکریلیک هنری آیسافام بسیار کوتاه است.
نکته ششم:
در پایان می توان از یک یا دو لایه جلا دهنده روی طرح مورد نظر استفاده کرد. این جلا دهنده ها در انواع مختلفی از جمله مات ، براق و ساتن ارائه می شوند. یک لایه نازک از جلا دهنده را می توان به کمک اسپری یا قلم مو روی سطح پیاده کرد. پس از خشک شدن آن و در صورت نیاز می توان از لایه دوم نیز استفاده کرد.
قدم سوم. استفاده از سایر تکنیک ها
نکته اول:
در صورت تمایل می توان طرح مورد نظر را روی یک چوب خام نیز پیاده کرد و به جای زدن لایه آستر روی کل چوب، فقط در قسمتی که قرار است طرح پیاده شود، از آستر استفاده کرد.
نکته دوم:
سپس می توان با استفاده از شابلون طرح مورد نظر را به قطعه مورد نظر اضافه کرد. برای این کار باید شابلون را روی چوب قرار داد وبا استفاده از چسب دکوپاژ روی آن نقاشی کرد. این کار چوب را آب بندی کرده و از نشت رنگ زیر شابلون جلوگیری می کند. باید توجه داشت که در حالی که رنگ هنوز مرطوب است، شابلون از آن جدا شود. در پایان نیز می توان از جلا دهنده روی طرح کشیده شده استفاده کرد، تا ماندگاری و ظاهر بهتری داشته باشد.
نکته سوم:
برای ردیابی طرح ها می توان ار کاغذ گرافیت نیز استفاده کرد. برای این کار می بایست یک ورق کاغذ گرافیت را روی قطعه چوب خود قرار داد به طوری که سمت گرافیت آن رو به پایین باشد. سپس طرح مورد نظر را روی آن کشید. با این کار طرح روی چوب منعکس می شود و می توان با برداشتن کاغذ گرافیتی، رنگ آمیزی طرح را شروع کرد. اگر قرار است کار روی سطحی تیره پیاده شود، به جای کاغذ گرافیتی، می توان پشت یک تکه کاغذ را با گچ پوشاند، آن را از سمت گچ (به سمت پایین) روی چوب قرار داد و سپس طرح را روی آن پیاده کرد.
نکته چهارم:
برای زیباتر کردن طرح، می توان از یک لایه نازک از رنگ اکریلیک هنری روی چوب استفاده کرد. برای این کار باید یک پارچه مرطوب را به مقدار کمی رنگ آغشته کرد و سپس با آن روی قسمت های مختلف چوب ضربه زد. باید توجه داشت که پارچه باید مرطوب باشد، اما خیس نباشد که آب از آن چکه کند.
رنگ آمیزی شن و ماسه با رنگ اکریلیک
رنگرزی شن و ماسه با استفاده از رنگ اکریلیک یک روش جالب برای ایجاد شن های رنگی است که می تواند در صنایع دستی مختلف مورد استفاده قرار گیرد. مواد لازم برای رنگ آمیزی شن و ماسه شامل، به اندازه دلخواه ماسه سفید، رنگ های مختلف رنگ اکریلیک، کاسه مناسب برای هر رنگ و یک قاشق است. رنگ آمیزی شن و ماسه به هیچ وجه کار زمان بر و طولانی نیست، اما باید حداقل 24 ساعت پس از استفاده از رنگ منتظر ماند تا شن خشک شده و قابل استفاده باشد.
قدم اول. مخلوط کردن شن و ماسه با رنگ
نکته اول:
ابتدا باید در کاسه های یکبار مصرف جدا، مقدارهای مساوی از ماسه سفید ریخت. هم چنین باید اطمینان حاصل کرد که فقط تا سه چهارم ظرف پر شده است و فضای لازم برای هم زدن وجود دارد. استفاده از شن و ماسه سفید به این دلیل بیشتر توصیه می شود،چون طیف رنگ های مختلف را بهتر به نمایش می گذارد، اما رنگ های دیگر شن و ماسه نیز قابل استفاده هستند. باید توجه داشت که اگر شن و ماسه از مکان های طبیعی تهیه شده است، قبل از رنگ آمیزی باید هرگونه سنگریزه یا تکه های دیگر خاک از آن جدا شود.
نکته دوم:
سپس باید یک قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) رنگ اکریلیک را روی یک توده شن ریخت. نیازی نیست که این اندازه گیری به صورت دقیق انجام شود زیرا پس از مخلوط کردن آن با ماسه، احتمالا باید رنگ بیشتری اضافه شود.
نکته سوم:
بهتر است یک قاشق غذاخوری آب نیز به کاسه ها اضافه شود تا به هم زدن رنگ کمک کند. این باعث شل شدن رنگ و توزیع یکنواخت آن می شود. در صورت نیاز می توان در حین کار مجددا مقداری آب به مواد اضافه کرد.
نکته چهارم:
با استفاده از یک قاشق یا چنگال باید رنگ و شن را با هم مخلوط کرد. برای جلوگیری از رنگ آمیزی وسایل آشپزخانه بهتر است از قاشق یا چنگال یکبار مصرف استفاده شود. در حین هم زدن مخلوط باید کمی صبور بود، زیرا توزیع رنگ به طور مساوی کمی زمانبر است.
نکته پنجم:
اگر پس از یکنواخت شدن رنگ در ماسه، رنگ آن مورد تایید نبود،می توان مجددا کمی رنگ به آن اضافه کرد. در صورت تمایل می توان آب بیشتری به ماسه اضافه کرد تا به مخلوط شدن مواد کمک کند. باید توجه داشت که رنگ ماسه ها پس از خشک شدن کمی روشن تر می شود.
قدم دوم. خشک کردن ماسه های رنگی
نکته اول:
در این مرحله باید به آرامی با یک قاشق ماسه ها را روی یک سطح یا کاغذ روغنی به طور یکنواخت پخش کرد تا در یک بازه زمانی 24 ساعته خشک شود. بهتر است برای هر رنگ شن از یک سینی جداگانه استفاده شود.
نکته دوم:
سپس باید شن را روی کاغذ روغنی و سپس در فر با حرارت کم قرار داد تا سریع تر خشک شود. بهتر است شن و ماسه را هر چند دقیقه یک بار بررسی کرد و میزان خشک شدن آن را تعیین کرد. هم چنین باید آن را با قاشق هم زد تا گرما به همه شن ها برسد. توصیه می شود که هر رنگ شن به طور جداگانه پخته شود تا به طور تصادفی با هم مخلوط نشوند.
نکته سوم:
پس از خشک شدن شن های رنگی باید با یک قاشق تکه های شن را از هم جدا کرد. برای این کار باید پشت قاشق را روی ماسه فشار داد تا تکه های از یکدیگر جدا شوند. در صورت تمایل می توان با استفاده از انگشتان نیز تکه های ماسه را که به هم چسبیده اند ، خرد کرد. اکنون شن و ماسه های رنگی، برای پر کردن گلدان ها یا بطری ها یا ایجاد تزئینات دیگر آماده هستند.
نکته چهارم:
برای نگهداری شن و ماسه های رنگی می توان آن ها را در یک ظرف یا کیسه نگه داشت. بهتر است هر یک از رنگ ها در یک بسته بندی جداگانه نگهداری شوند تا با هم مخلوط نشوند.
رنگ آمیزی پارچه های نمدی با رنگ اکریلیک
استفاده از رنگ اکریلیک یک روش سرگرم کننده و اقتصادی برای رنگ آمیزی نمد و گرفتن نتایج جالب است. می توان از یک تک رنگ یا مخلوطی از رنگ ها برای رنگ آمیزی پارچه های نمدی استفاده کرد. رنگ های اکریلیک بر پایه آب هستند، بنابراین کار با آن ها برای کودکان خردسال و تحت نظارت بزرگترها غیر سمی و کاملا ایمن است. اما بسیار مهم است که در حین کار با آن از یک دستکش پلاستیکی استفاده شود.
قدم اول. آماده شدن برای رنگ آمیزی
نکته اول:
در ابتدا و برای جلوگیری از لک شدن سطح کار باید آن را با کاغذ روغنی یا پلاستیک پوشاند. سپس با چند قطعه چسب اطراف لبه های آن را در جای خود ثابت کرد. سطح کاری که انتخاب می شود باید بتواند یک کاسه یا سطل بزرگ را در خود جای دهد و فضای زیادی برای خالی کردن داشته باشد تا بتوان قطعات نمدی را صاف روی آن گذاشت تا خشک شود. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که نباید برای این کار از روزنامه استفاده شود، زیرا نمد مرطوب باعث خیس شدن کاغذ و جذب جوهر روزنامه می شود.
نکته دوم:
از آن جایی که این پروژه ممکن است آلودگی هایی به همراه داشته باشد، بهتر است حتما از پوست و لباس به خوبی محافظت شود. بنابراین باید از یک جفت دستکش و یک روپوش یا لباس قدیمی استفاده کرد. پوست دست در صورت قرار گرفتن در معرض رنگ اکریلیک ممکن است دچار حساسیت شود، بنابراین برای محافظت از پوست دست حتما باید هنگام کار از یک جفت دستکش پلاستیکی استفاده کرد. علاوه بر این اگر روی پوست رنگ اکریلیک بریزد، باید آن را به سرعت با صابون ملایم و آب گرم شست. اگر چه رنگ اکریلیک سمی نیست، اما اگر پروژه در یک فضای کوچک و بسته انجام می شود بهتر است یک تهویه مناسب برای آن جا در نظر گرفته شود.
نکته سوم:
در مرحله بعد باید تکه های نمد سفید ساده را با استفاده از ماشین لباسشویی، با دور کند و مقدار کمی مواد شوینده لباسشویی شست. بهتر است این کار را با آب گرم انجام داد تا اگر قرار است تغییری در سایز یا بافت نمد ایجاد شود، قبل از رنگ آمیزی رخ دهد. علاوه بر این باید توجه داشت که نباید در این مرحله از نرم کننده مایع لباس استفاده کرد، زیرا ممکن است جذب رنگ را در آن کاهش دهد. هم چنین نباید مواد پارچه ای دیگری را با نمد در لباسشویی قرار داد.
نکته چهارم:
پس از اتمام چرخه شستشو قبل از رنگ کردن، باید نمد را به صورت کاملا صاف روی سطح قرار داد تا در معرض هوا خشک شود. به عبارت دیگر نباید نمد را در خشک کن قرار داد. اما برای کاهش و تسریع زمان خشک شدن، می توان قطعات نمدی را با هوای خنک سشوار خشک کرد، زیرا هوای گرم می تواند باعث تغییر فرم نمد شود.
قدم دوم. ایجاد حمام رنگ
نکته اول:
در این مرحله ابتدا باید یک سطل پلاستیکی یا یک کاسه بزرگ که می تواند آب کافی برای حمام رنگ را در خود نگه دارد، تهیه کرد. بهترین اندازه برای این ظرف، ظرفی به ابعاد قطعات نمدی است. اگر قرار است قطعات بزرگ رنگ شوند، بهتر است از یک سطل پلاستیکی بزرگ بروید. ولی برای قطعات کوچک نمد، یک کاسه پلاستیکی یا شیشه ای بزرگ کفایت می کند. اگرچه رنگ اکریلیک را می توان با آب و صابون از روی سطوح پاک کرد، اما بهتر است یک کاسه یا ظرف مخصوص را که از آن در آشپزخانه استفاده نمی شود، به کار برد.
نکته دوم:
در گام بعد باید سطل یا کاسه را با آب کافی پر کرد تا نمد در آن غرق شود. به این منظور می توان سطل یا کاسه را زیر شیر آب نگه داشت و آبی که در دمای اتاق است را در آن ریخت. همان طور که گفته شد باید بتوان قطعات نمدی را به طور کامل در حمام رنگ غرق کرد ، اما نباید ظرف را تا لبه پر از آب کرد. زیرا اگر بیش از حد از آب استفاده شود، هنگامی که نمد درون آن قرار می گیرد، ممکن است حمام رنگ سرریز شده و میز کار را کثیف کند.
نکته سوم:
سپس باید مقدار کمی رنگ را درون آب ریخت و آن را کاملا هم زد. برای این کار مقدار مشخصی از رنگ اکریلیک وجود ندارد. به طور کلی، هرچه رنگ بیشتری به آب اضافه شود، حمام رنگ تیره تر خواهد شد. بهتر است کار در ابتدا با افزودن حجم کمی از رنگ به آب شروع شود. سپس باید با یک قطعه چوب آب را به شدت هم زد تا رنگ حل شود. برای شاداب تر کردن رنگ می توان مقدار بیشتری رنگ اضافه کرد و دوباره به خوبی هم زد. هم چنین با اضافه کردن رنگ های مختلف به حمام رنگ، می توان رنگ های خاص و سفارشی ایجاد کرد. برای این کار می توان در ابتدا رنگ ها را روی یک پالت با هم مخلوط کرد و هنگامی که طیف رنگی مورد نظر ایجاد شد، آن را به آب اضافه کرد.
نکته چهارم:
در این مرحله باید یک قطعه نمد بلا استفاده را در حمام رنگ غرق کرد تا رنگ هایی که حل نشده باقی مانده اند را جذب کند. بخشی از رنگ های اکریلیک ممکن است به طور کامل در آب حل نشوند ، که این امر بسیار طبیعی است. برای حل این مشکل، یک قطعه نمد بلا استفاده باید داخل حمام رنگ قرار داد و چند بار چرخاند تا رنگ های حل نشده جذب پارچه شوند. سپس باید نمد را برداشته و دور انداخت. اگر این کار انجام نشود، اولین قطعه ای که وارد حمام رنگ می شود، لکه دار و ناهموار خواهد شد. علاوه بر این، با انجام این کار فرصتی فراهم می شود تا رنگ نهایی روی نمد بررسی شود و در صورت لزوم تغییرات لازم در آن انجام گیرد.
قدم سوم. غوطهور شدن نمد در حمام رنگ
نکته اول:
سپس باید قطعه نمد سفید را برای مدت دو تا سه ثانیه درون حمام رنگ قرار داد. برای این کار باید با استفاده از انگشت و به همراه دستکش نمد را در آب پایین نگه داشت و پارچه را به پایین فشار داد تا کاملا در حمام رنگ غوطه ور شود. هم چنین باید اطمینان حاصل کرد که نمد در حمام رنگ باز شود و رنگ به طور یکنواخت جذب آن شود. علاوه بر این کافی است صنایع دستی را نیز در حمام رنگ و برای چند ثانیه غرق کرد تا نتایج عالی از آن حاصل شود.
اگر جنس نمد سنگین بوده و از پشم واقعی ساخته شده باشد، ممکن است لازم باشد آن را برای چند ساعت در حمام رنگ قرار داد تا خیس بخورد. در این فاصله باید نمد را چندین بار چک کرد و پس از رسیدن به رنگ دلخواه، آن را از حمام رنگ خارج کرد.
نکته دوم:
اگر در پایان رنگ نمد به اندازه کافی تیره نبود، می توان مراحل قبل را مجددا تکرار کرد. هنگامی که نمد کاملا خشک شد، ممکن است رنگ به دست آمده آن طور که در ابتدا به نظر می رسید تیره نباشد، در این زمان می توان این روند را تکرار کرد تا به رنگ دلخواه رسید.
کاری از تیم توسعه و تحقیق آیسافام…