آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی)

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی)

 

در مجموعه مقالات «آموزش طراحی داخلی» شرکت رنگ سازی آیسافام اطلاعاتی را در اختیار خواننده قرار می دهد تا به کمک آن ها بتوانند به صورت گام به گام، مراحل لازم برای داشتن یک طراحی زیبا و موفق را سپری کند. در پنجمین مقاله از این سری مقالات اطلاعات مختلفی پیرامون تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی ارائه می شود تا با کمک آن ها بتوان یک فضای ورزشی خانگی یا یک سالن ورزشی را طرحی کرد. طیف های رنگی مختلف تأثیرات متفاوتی دارند. به عنوان مثال می توانند باعث افزایش یا کاهش سطح انرژی، احساس گرمتر و خنک تر شدن و احساس آرامش شوند. بنابراین می توان از این تأثیرات برای ایجاد انگیزه در انجام تمرینات ورزشی به خوبی استفاده کرد، که در ادامه به طور کامل مورد بررسی قرار می گیرد.

استفاده از رنگ ها برای طراحی فضاهای ورزشی

درمانگران رنگ و روانشناسان دهه های زیادی است که به بررسی رنگ ها و تاثیر آن ها بر روان انسان پرداخته اند. یافته های آنها بیان می کند که رنگ ها تأثیر عمیقی بر انسان داشته اند که قدمت آن به هزاران سال قبل برمی گردد. در واقع رنگ ها ذهن و همچنین بدن افراد را تحت تأثیر قرار می دهند. نور از چشم و پوست وارد بدن می شود و از طریق مسیرهای عصبی عبور می کند و بر غده صنوبری مغز تأثیر می گذارد. این روند بر بدن، ذهن و احساسات افراد بسیار موثر است.

افراد وقتی اقدام به انجام تمرین های ورزشی می کنند، می خواهند هدفی را به انجام برسانند و نتیجه ای بگیرند که به آن افتخار کنند. رسیدن به این هدف حتی با نگاه کردن به اعداد نیز میسر می شود. اما افراد همیشه برای رسیدن به اعداد مشخصی ورزش نمی کنند، بلکه گاهی این کار را برای رسیدن به یک احساس خوبی انجام می دهند تا زندگی خود را بهبود دهند و کیفیت آن را افزایش دهند. اینجاست که رنگ ها و خواص آن ها وارد عمل می شوند. در واقع می توان گفت که استفاده از رنگ های مناسب در فضاهای ورزشی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا می تواند احساسات افراد و نگاه آن ها را تغییر دهد. بنابراین در ادامه به ارائه خواص رنگ ها در فضاهای مختلف و کاربردهای آن ها پرداخته می شود.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 1

 

اولین قدم در انتخاب رنگ مناسب، اطلاع از محل به کارگیری آن است. این انتخاب بر اساس ورزش و تمرینی که قرار است در آن جا انجام شود، صورت می گیرد. این فضای تمرینی می تواند برای هر ورزشی، از مدیتیشن یا یوگا ، تا کار با تجهیزات تمرینی سنگین یا حتی شرکت در یک کلاس ایروبیک استفاده شود. بنابراین قبل از انتخاب رنگ برای اتاق، مهم است که نحوه استفاده از فضا مشخص شود.

برای این کار، اولین سوال این است که آیا این یک فضا برای انجام یک ورزش آرام طراحی می شود یا خیر. هنگامی که از یک اتاق برای انجام حرکات پر جنب و جوش طراحی می شود، بهتر است رنگ های پررنگ و تیره در آن به کار برده شود که توجه افراد را به خود جلب نکند. به عبارت دیگر اگر رنگ دیوار جسورانه و رنگارنگ باشد، می تواند باعث حواس پرتی شود. به عنوان مثال، اگر در یک اتاق روشن و رنگارنگ که دیوارهای آن زرد و نارنجی است تمرین های ورزشی انجام شود، رنگهای روشن که همیشه از گوشه چشم دیده می شوند، می توانند تمرکز افراد را بهم بریزند.

به طور کلی می توان گفت که رنگ ها هم می توانند افراد را آرام کنند و هم می توانند به آن ها انرژی دهند. مواقعی وجود دارد که رنگ های با سچوریشن بالا همان چیزی هستند که افراد برای فضای تمرین خود می خواهند. سچوریشن یا خلوص رنگی، درجه‌ای از اشباع است که یک رنگ را در خالص‌ترین حالت خود نشان می‌دهد. به عنوان مثال یک آبی خالص که با هیچ رنگ دیگری مخلوط نشده باشد، در آبی‌ترین یا ناب‌ترین حالت خود دیده می‌شود، به طوری که هیچ آبی دیگری به آن شدت از آبی‌بودن دیده نمی‌شود. این درجه از خلوص رنگی را درجه‌ اشباع و سیری رنگ می‌گویند. گاهی نیز قصد دارند که هنگام ورود به اتاق یک تمرین قدرتمند را انجام دهند، در این جاست که رنگ های روشن می توانند انگیزه افراد را افزایش دهند! یا گاهی تمایل دارند که تنش های روزنه را با رنگ های تسکین دهنده کاهش دهند یا انرژی بیشتری به تمرین خود اضافه کنند؟ تمام این موارد نکاتی است که با درک روانشانسی رنگ ها می توان آن ها را رعایت کرد. در این راستا کاربرد رنگ های  مختلف در ادامه شرح داده می شود.

 

قرمز

با استفاده از طرح های قرمز می توان انگیزه زیادی برای انجام تمرینات ورزشی در افراد ایجاد کرد تا حتی پس از یک روز کاری طولانی تمایل زیادی به ورزش کردن داشته باشند. از این رنگ برای نقاشی دیوارهای یک باشگاه خانگی یا یک سالن ورزشی بزرگ می توان استفاده کرد. زیرا قرمز یک رنگ محرکی است و با خود قدرت و مقاومت را به همراه دارد، همچنین باعث افزایش عملکرد ورزشی افراد می شود. افزودن فقط یک دیوار شاخص قرمز رنگ می تواند تغییر زیادی در فضا ایجاد کند، زیرا به راحتی با رنگ های نقره ای و سیاهی که در تجهیزات تمرینی برجسته هستند مطابقت دارد.

قرمز یک رنگ پویا، قدرتمند و انرژی زا است که در عین حال می تواند دوستی و قدرت را به تصویر بکشد. رنگ قرمز ضربان قلب و تنفس را افزایش می دهد. هم چنین باعث هوشیاری بیشتر می شود و گویی با خطر همراه است. در واقع وقتی مغز احساس خطر کند، می تواند آدرنالین خون را افزایش دهد که خود منجر به انرژی بیشتر می شود.

این رنگ به راحتی جلب توجه می کند و به عنوان رنگ دیوار شاخص، عملکرد بسیار قدرتمندی دارد. با این حال، از آن جایی که این رنگ می تواند باعث پرخاشگری و تحریک عصبی افراد می گردد، استفاده از آن روی تمام دیوارها توصیه نمی شود. اما مخلوط کردن رنگ قرمز با رنگ های دیگر مانند سفید می تواند به خوبی تعادل را در فضا ایجاد کند. این کار می تواند انگیزه کافی را در ورزشکاران ایجاد کند و در عین حال از رفتارهای پرخاشگرانه نیز جلوگیری می کند.

بنابراین به طور خلاصه پیشنهاد می شود که در فضای مورد نظر از مقدار کمی قرمز استفاده شود تا بتوان از مزایای این انتخاب رنگ پررنگ بهره برد. البته قابل ذکر است که اگر رنگ قرمز برای فضای مورد نظر بیش از حد پررنگ و پر جنب و جوش باشد، می توان از طیف های دیگر که رنگ قرمز را تداعی می کنند مانند ارغوانی، نارنجی، هلویی، زرد و غیره استفاده کرد.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 2

 

نارنجی

نارنجی از ترکیب قدرت و انرژی رنگ قرمز و صمیمیت و سرگرم کنندگی رنگ زرد ایجاد می شود. نارنجی نشان دهنده انگیزه، نگرش مثبت و اشتیاق است. این یک رنگ یک انتخاب عالی برای تیم های ورزشی و مسابقات ورزشی است. با این حال، این رنگ نیز مانند رنگ قرمز، می تواند غالب باشد، بنابراین ترکیب کردن آن با رنگ های دیگر تضمین می کند که بدون این که ظاهری طاقت فرسا داشته باشد، قدرت خود را حفظ کند.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 3

 

نارنجی به طور کلی یک انتخاب با روحیه بالا است. این رنگ می تواند انرژی را به اتاق اضافه کند، بدون این که افراد را بیش از حد تحت فشار قرار دهد. این یک رنگ زیبا، می تواند باعث شود به فضای ورزشی مورد نظر احساس جوانی و بازیگوشی را تزریق کند، بنابراین استفاده از آن برای فضاهای جدی چندان توصیه نمی شود.

رنگ نارنجی رنگ مناسبی برای استفاده در اتاق وزنه ها است، زیرا به ورزشکارها نیرو و انرژی لازم برای تمرینات ورزشی را فراهم می کند. علاوه بر این نارنجی گزینه بسیار خوبی برای فضاهای ورزشی است زیرا ترکیبی از قدرت قرمز و عناصر آرام کننده سفید و زرد است.

 

در همین طیف رنگی، رنگ زرد با انرژی طبیعی زیادی همراه است و می تواند ورزشکاران را خسته کند. در واقع رنگ زرد به عنوان رنگی که می تواند باعث خستگی شود، انتخاب مناسبی برای نقاشی فضاهای ورزشی نیست، اما می تواند به طور محدود در ابزارهای ورزشی مورد استفاده قرار گیرد تا تنوع رنگی ایجاد کند. اما از سوی دیگر باید توجه داشت که رنگ زرد یکی از بهترین انتخاب ها برای لباس های ورزشی است، زیرا در مواردی که به قدرت ذهن نیاز دارد می تواند کمک کننده باشد. این رنگ هرگز حس ناامیدی و ناخوشایندی را به افراد القا نمی کند و می تواند برای آن ها حس نشاط و هیجان را به ارمغان بیاورد.

 

آبی

رنگ آبی اغلب برای نمایش اعتماد و ثبات مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه رنگ آبی ممکن است برای یک فضای ورزشی بسیار آرام به نظر برسد، اما هدیه ویژه آن افزایش قدرت تمرکز و تولید است. به علاوه این رنگ باعث افزایش بهره وری افراد می شود و می تواند آن ها را به انجام کارهای بیشتر در سالن های ورزشی ترغیب کند.

از آن جایی که اشیا آبی در مقایسه با اشیا قرمز کمتر سنگین به نظر می رسند، این رنگ برای رنگ آمیزی وزن های سنگین مناسب تر است. این پدیده به ورزشکاران این امکان را می دهد که با داشتن تمرینات بهتر در سالن بدن سازی ورزش سنگین تری انجام دهند. نکته قابل توجه برای استفاده از رنگ آبی این است که این رنگ یکی از آخرین رنگ هایی است که دیده می شود و در صورت استفاده زیاد می تواند آن را دور یا سرد نشان دهد.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 4

 

سبز

سبز رنگ تعادل و هماهنگی است. این رنگ نماد طبیعت است که نه تنها بدن را آرام می کند بلکه باعث آرامش ذهن نیز می شود. علاوه بر این رنگ سبز نشانه رشد، سلامتی و پیشرفت است. با استفاده از این رنگ می توان سلامتی و آرامش را به فضا وارد کرد و استرس های روزمره را تسکین داد.

رنگ سبز محبوب ترین رنگ برای ورزشگاه های خانگی است. این رنگ می تواند تسکین دهنده باشد، ماهیچه ها را آرام کرده و به افراد اجازه دهد که روی هدف خود تمرکز کنند. اگر رنگی دارای خواص درمانی باشد، قطعا آن رنگ سبز خواهد بود.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 5

 

برای ایجاد یک اتاق یوگای خانگی یا سالن یوگا یک باشگاه ورزشی، لازم است که از رنگ های آرامش بخش استفاده شود. طیف های مختلفی از رنگ های سبز و سفید گزینه های خوبی برای آرامش بخشیدن به فضا هستند. برای اینکه تنش موجود در فضا کم رنگ شود، باید از طیف های روشن تری از رنگ های سبز و سفید را استفاده کرد.

در واقع می توان گفت که با الهام از طبیعت، رنگ سبز افراد را به زمین برگردانده و انرژی پایه ای لازم برای تمرین روزانه را فراهم می کند. برای افزودن عمق به فضا نیز می توان از چند آینه بلند و قدی کمک گرفت. این کار نه تنها فضای اتاق را بزرگتر می کند، بلکه این امکان را فراهم می کند تا ورزشکارها فرم خود را در حین ورزش بررسی کنند.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 6

 

صورتی

بررسی ها نشان داده است که رنگ های صورتی و پاستلی به آرامش ذهن کمک می کنند، به همین دلیل این رنگ ها یک انتخاب عالی برای اتاق یوگا یا محل استراحت است. به عبارت دیگر می توان گفت که رنگ صورتی بهترین رنگ برای آرامش مطلق است. صورتی نسخه ملایم و کم رنگ قرمز است که حس ترحم، عشق، مراقبت، درک و پرورش را ایجاد می کند. با این حال، اگر بیش از حد از رنگ صورتی استفاده شود، می تواند بسیار خسته کننده به نظر برسد.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 7

 

بنفش

بنفش نماد قدرت، تجمل و جاه طلبی است. رنگ بنفش اغلب با خلاقیت همراه است و می تواند باعث آرامش ذهن، روح و بدن ورزشکاران شود و انگیزه لازم برای فعالیت های ورزشی را در آن ها ایجاد کند، بنابراین گزینه مناسبی برای سالن های یوگا و مدیتیشن است. بنفش از هر دو رنگ قرمز و آبی تشکیل شده است و می تواند به استقامت و قدرت درونی کمک کند. این رنگی است که انرژی های منفی را از بین می برد و زمینه های رشد و پیشرفت را فراهم می کند.

بنفش رنگ مناسبی است که شدت آن می تواند یک محرک عالی برای فعالیت های ورزشی باشد، اما باید توجه داشت که این رنگ می تواند باعث حواس پرتی و عدم تمرکز شود.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 8

 

نئون

برای تحت تأثیر قرار دادن فضای ورزشی و به روز کردن آن، گزینه ای بهتر از طرح رنگ نئون وجود ندارد. ممکن است این کار کمی جسورانه به نظر برسد اما تحقیقات زیادی نشان می دهد که فرهنگ تمرین در دهه های گذشته روی آبی روشن، صورتی و سبز متمرکز بوده است. رنگ های نئون محرک های خوبی هستند و انرژی لازم را هنگام تمرین برای افراد فراهم می کنند، بنابراین گزنه های مناسبی برای سالن های بدنسازی، ایروبیک و ورزش های کاردیو هستند.

رنگ های روشن نئونی محرک و پرانرژی هستند. افزودن آن ها به یک اتاق تناسب اندام، می تواند به ورزشکاران انرژی لازم برای گذراندن یک تمرین مفرح را بدهد. اما باید توجه داشت که نباید در استفاده از آن زیاده روی کرد، زیرا این رنگ می تواند استرس و فشار بصری را در فضا وارد کند. در واقع می توان از این رنگ ها در طراحی دیوارهای شاخص استفاده کرد، هم چنین می توان دیوارهایی با رنگ روشن در کنار آن ها به کار برد تا رنگ های نئونی را متعادل کنند.

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 9

رنگ های خنثی

طیف های رنگی خنثی شامل طیف های قهوه ای، خاکستری، سفید، بژ و سیاه است. این رنگ ها را می توان به صورت مستقل و یا برای ایجاد  سایه های روشن در کنار رنگ های تیره استفاده کرد. در واقع می توان گفت که برای دستیابی به جلوه ای منطقی و گسترده یا برعکس نمایشی و گرافیکی می توان از طیف های کم رنگ یا تیره این سایه های خنثی استفاده کرد.

به عنوان مثال رنگ خاکستری مناسب افرادی است که تمایل دارند بدون حضور عوامل حواس پرتی فعالیت های خود را انجام دهند. رنگ خاکستری سرد و خنک جایگزینی جذاب برای رنگ سفید است و به همراه رنگ آبی به افراد کمک می کند تا روی تمرین خود به خوبی تمرکز کنند. این رنگ گزینه مناسبی برای یک باشگاه بدنسازی خانگی است و هم چنین می تواند برای سالن های یوگا یا اسپای لوکس به کار گرفته شود.

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 10

نکاتی برای طراحی فضاهای ورزشی

سالن های ورزشی خانگی یا حتی امکانات تناسب اندام تجاری از نظر فضا و تعداد تجهیزات متفاوت هستند. برخی از افراد سالن های ورزشی خانگی بسیار بزرگی دارند که دارای ردیف دستگاه های تناسب اندام هستند تا بتوانند با هر باشگاهی رقابت کنند. برخی دیگر نیز فقط تجهیزات اولیه یک سالن ورزشی را در زیرزمین کوچک خود قرار داده اند. اما در هر صورت برای انتخاب پالت رنگ مناسب برای سالن ورزشی باید تعداد  سن و جنسیت افرادی را که از سالن بدنسازی استفاده می کنند در نظر گرفت. ثانیا، باید محل اتاق ورزشی را نیز در نظر داشت. اگر اتاق ورزش در زیرزمین واقع شده است ، پس باید راهی برای تنظیم نور آن در نظر گرفت، زیرا روشنایی کافی مهم ترین عامل در تزئین سالن های ورزشی است. علاوه بر این باید نکات دیگری را در نظر گرفت که در ادامه به شرح تعدادی از آن ها پرداخته می شود.

 

آموزش طراحی داخلی(قسمت پنجم تاثیر رنگ ها در طراحی فضاهای ورزشی) 11

 

نکته اول:

برای ایجاد فضاهای مینیمالیستی، که می تواند یک باشگاه خانگی باشد، بهتر است از دیوارهای سفید و گرم استفاده کرد. هم چنین می توان از دیوارهایی از جنس تخته سیاه در طراحی داخلی فضا کمک گرفت.  انجام این کار به فرصت می دهد که آمار مورد نظر و عبارات انگیزشی خود را روی دیوار بنویسید و در عین حال جای تغییر شرایط را نیز فراهم می کند. علاوه بر این دیوارهای سفید فضا را برای افزودن دیوارهای شاخص مختلف باز می گذارند.

انتخاب نوع رنگ نیز می تواند نکته مهم و قابل توجهی در فضاهای ورزشی باشد، زیرا این فضاها به دلیل استفاده جمعی از آن ها ممکن است به سرعت آلوده شوند. بنابراین باید در این فضاها چه در ابعاد خانگی و چه در ابعاد تجاری از رنگ ها قابل شستشو استفاده کرد تا قابلیت تمیز شوندگی آن ها را افزایش دهد.

نکته دوم:

یکی از مهم ترین نکات جذاب کردن فضاهای ورزشی است. در واقع با انتخاب طرح های جذاب، تمایل بیشتری به گذراندن وقت در اتاق ورزش ایجاد خواهد شد. می توان دیوارها را با توجه به نکات بالا نقاشی کرد. هم چنین از تصاویر دریاچه ها، کوه ها یا مکان های زیبای دیگری برای روح بخشیدن به فضا استفاده کرد.

استفاده از آینه های قدی و بزرگ نیز راه دیگری برای زیبا کردن فضا است. این کار علاوه بر این که به بزرگتر دیده شدن فضا کمک می کند. می تواند انگیزه زیادی را در ورزشکاران ایجاد کند، زیرا می توانند به خوبی فرم خود را کنترل کرده و خطر آسیب را کاهش دهند.

نکته سوم:

فضای ورزشی باید به صورت کاربردی طراحی شود. در واقع هر سالن ورزشی باید دارای سه قسمت اصلی باشد: مکانی برای انجام تمرینات کاردیو که ضربان قلب را افزایش دهد، مقداری فضای آزاد برای انجام تمریناتی که خوابیده و روی سطح انجام می شود و در آخر محلی برای قرار دادن ابزار و وسایل ورزشی.

توصیه می شود که برای فضای مربوط به حرکات خوابیده و حرکات با وزنه، از آینه های قدی استفاده شود تا ورزشکار بتواند حرکات خود را بررسی کند. علاوه بر این فضای مربوط به وسایل باید به گونه ای ساخته شود که افراد را به استفاده از ابزارهای ورزشی تشویق کند و به جای ایجاد حس برخورد به وسایل یا دیوارها در ورزشکاران، امکان حرکت آزادانه در میان وسایل را برای آن ها فراهم کند. بنابراین باید قطعات ورزشی را طوری قرار داد که در دسترس باشند اما مانع رفت و آمد نشوند.

نکته چهارم:

تهویه و گردش انرژی عامل مهمی در طراحی های فضا های ورزشی است. بنابراین باید اطمینان حاصل کرد که اتاق تهویه خوبی دارد. هم چنین می توان گیاهان را به فضا اضافه کرد تا در تسویه هوا کمک کننده باشند. البته اگر امکان حضور گیاهان در فضای ورزشی وجود نداشته باشد می توانید  تصاویر گیاهان برای ایجاد جذابیت های بصری استفاده کرد.

نکته پنجم:

برای ایجاد تنوع در فضا می توان از تجهیزاتی مانند نیمکت استراحت یا تلویزیون نیز استفاده کرد، البته به شرطی که فضای کافی برای آن ها وجود داشته باشد. هم چنین وجود یک پنجره به فضای باز می تواند در بهبود روحیه افراد و خارج کردن فضا از یکنواختی موثر باشد.

نکته ششم:

انتخاب یک کف پوش مناسب، علاوه بر این که انجام حرکات ورزشی را برای ورزشکارها ساده تر می کند، می تواند در تغییر رنگ فضای محیط بسیار موثر باشد.

امتیاز شما به این مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

Call Now Buttonتماس و خرید