نقاشی شومینه
در مجموعه مقالات «آموزش گام به گام نقاشی ساختمان» شرکت رنگسازی آیسافام اطلاعاتی را در اختیار خواننده قرار می دهد تا به کمک آن ها بتوانند به صورت گام به گام، مراحل لازم برای داشتن یک نقاشی موفق را سپری کند. در بیست و پنجمین مقاله از این سری مقالات، به اقدامات لازم برای نقاشی دیوارهای شومینه پرداخته می شود. در واقع اگر شومینه قدیمی به نظر برسد یا رنگ آن با سایر قسمت های اتاق هماهنگی نداشته باشد، رنگ آمیزی آن راه بسیار خوب و مقرون به صرفه ای برای ایجاد تغییر در ظاهر شومینه است.
هم چنین گاهی با ایجاد تغییرات کوچک در شومینه، می توان ظاهر جدید و متفاوتی در آن ایجاد کرد. بنابراین در قسمت اول این مقاله نحوه نقاشی شومینه ارائه می شود. سپس در بخش دوم اقداماتی شرح داده می شوند که می توانند به سادگی شومینه را به یک فضایی متفاوت در خانه تبدیل کنند.
بخش اول. نقاشی دیوارهای شومینه
قدم اول. تمیز کردن شومینه
یک. قبل از شروع کار باید تمام وسایل و اثاثیه را از مقابل شومینه برداشت. با انجام این کار دسترسی بیشتر به اطراف شومینه فراهم می شود و هم چنین از وسایل خانه در مقابل آلودگی های ناشی از رنگ آمیزی محافظت می شود.
دو. در گام بعد باید یک پارچه بلااستفاده زیر شومینه قرار داد تا تمام کف نزدیک شومینه را بپوشاند. برای اطمینان باید پارچه را با نوار مخصوص نقاشی در جای خود محکم کرد تا در زمان نقاشی حرکت نکند.
سه. در گام بعد باید خاکسترهایی که در سطح شومینه هستند را پاک کرد. برای این کار می توان از یک جارو و خاک اندازِ ساده استفاده کرد. برای جلوگیری از پراکنده شدن خاکسترها، بهتر است جارو را از بالا به پایین حرکت داده شود. علاوه بر این می توان از جارو برقی برای حذف خاکستر و زباله های باقی مانده استفاده کرد تا تمام آلودگی ها از درزهای شومینه خارج شود. قابل توجه است که اگر سایر قسمت های شومینه دارای گرد و غبار یا تار عنکبوت هستند، برای پاک کردن آنها نیز باید زمانی را در نظر گرفت.
چهار. پس از انجام پاکسازی اولیه، باید آجرهای شومینه را با آب گرم و صابون شست. برای این کار باید 2 تا 3 قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی را به 4 لیوان یا یک لیتر آب گرم اضافه و کاملا مخلوط کرد. سپس باید یک برس سیمی را به مخلوط آغشته کرده و با استفاده از حرکات دایرهای، آجرها را از بالا به پایین تمیز کرد تا آلودگی ها به طور کامل از بین بروند.
پنج. در گام بعد برای از بین بردن لکه های موجود روی بدنه شومینه، باید از کرم تارتار استفاده کرد. به این صورت که ابتدا می بایست در یک کاسه کوچک، 2-3 قاشق غذاخوری (20-30 گرم) کرم تارتار ریخت و سپس به اندازه ای آب در آن ریخت که خمیر غلیظی به دست آید. اگر پس از مخلوط کردن، مقدار آب بیش از اندازه مورد نیاز بود، باید مجددا کمی کرم تارتار اضافه کرد تا غلظت مورد نظر حاصل شود. پس از تهیه خمیر باید یک برس را به خمیر آغشته کرده و روی لکه ها کشید. سپس باید حدود 10-15 دقیقه منتظر ماند تا مخلوط روی لکه ها اثر کند. سپس باید با مقداری آب گرم لکه ها را تمیز کرد.
در صورتی که پودر تارتار در دسترس نبود، می توان از خمیر جوش شیرین یا مخلوطی از نصف سرکه سفید و نصف آب نیز برای از بین بردن لکه ها استفاده کرد.
شش. در گام بعد برای پاک کردن دوده های سرسخت که با اقدامات گفته شده در قدم پنج پاک نشده اند، باید از تری سدیم فسفات استفاده کرد. برای این کار باید یک فنجان (250 میلی لیتر) تری سدیم فسفات را با یک گالن (4 لیتر) آب مخلوط کرد. سپس باید لکه های دوده را با این مخلوط و با استفاده از یک برس سیمی تمیز کرده و سپس آن را با آب گرم شست. بسیار مهم است که هنگام استفاده از تری سدیم فسفات از دستکش، ماسک و عینک ایمنی استفاده شود. همچنین باید با باز کردن پنجره ها و درها تهویه مناسبی برای محل کار ایجاد کرد.
هفت. پس از به پایان رساندن تمیزکاری های لازم، در صورت مشاهده هر گونه کپک، باید ناحیه مورد نظر را با سفید کننده تمیز کرد، زیرا گاهی اوقات، دیوارهای شومینه های آجری در طول زمان دچار کپک زدگی می شوند. برای پاک کردن کپک ها باید یک قسمت سفید کننده را با سه قسمت آب مخلوط و سپس پارچه ای را به محلول به دست آمده آغشته کرده و روی کپک ها کشید. سپس می بایست سی دقیقه منتظر ماند. پس از این زمان باید قسمت های مورد نظر را با یک برس سیمی و با آب گرم شست.
هشت. هنگامی که فرآیند تمیز کردن به پایان رسید، باید حداقل 24 ساعت منتظر ماند تا آجر کاملا خشک شود. این زمان به این دلیل حائز اهمیت است که تلاش برای رنگ آمیزی آجرِ مرطوب، با مشکلاتی همراه است زیرا رنگ به درستی به سطح مرطوب نمی چسبد.
قدم دوم. آماده سازی شومینه
یک. در اولین گام از این مرحله باید آجرهای شومینه را مورد بررسی قرار داد. اگر آجرها در بخش هایی از دیوار متمایل شده باشند و یا تعدادی از آجرهای شومینه در جای خود محکم نباشند، باید اصلاح شوند. هم چنین، اگر ترک هایی با ضخامت بیش از نیم سانتی متر در دیوار وجود داشته باشد، باز هم باید مورد بررسی و تعمیر قرار بگیرد. در تمام این حالات احتمالا یک مشکل ساختاری جدی در شومینه وجود دارد و برای برطرف کردن آن ها باید از یک متخصص کمک گرفت.
دو. پس از طی کردن مرحله اول، در صورتی که شکاف کوچکی در آجرهای شومینه وجود داشته باشد، باید از درزبندی اکریلیک استفاده کرد. باید ابزار درزبندی را با سرعتی در شکاف حرکت داد که تمام بخش های آن را پر کند، به طوری که درزگیری در امتداد لبه های ترک، ضخیم تر از وسط آن باشد. این کار باعث می شود که شکاف در طول زمان گسترش پیدا نکند. پس از این که ترک از ابتدا تا انتها در یک خط صاف پر شد، باید نوک انگشت دستکش را خیس و از آن برای صاف کردن قسمت بالای درز استفاده کرد. هنگام انجام این کار باید فشار بیشتری در مرکز اعمال شود تا پرکردگی درز به شکل ساعت شنی شود.
سه. در گام بعد باید هر قسمتی را که قرار نیست رنگ آمیزی شود پوشاند. برای این کار باید از نوار مخصوص نقاشی استفاده کرد. به عنوان مثال، جایی که شومینه با دیوار ملاقات می کند را باید به طور کامل با نوار مخصوص نقاشی پوشاند. این نوار را باید درست در امتداد دیوار و به سمت آجر چسباند. با این کار می توان از رنگی شدن قسمت های مختلف دیوار جلوگیری کرد. نکته مهم در قسمت این است که حتما باید از اتصال کامل و بدون حبابٍ نوار مخصوص نقاشی اطمینان حاصل کرد.
چهار. در گام بعد باید آجرهای شومینه را با آستر مخصوص رنگ کرد. برای این کار باید رنگ را در یک سینی نقاشی ریخته و یک غلتک 9 اینچی (23 سانتی متری) را با حرکت دادن در سینی به جلو و عقب با آستر پر کرد. سپس باید یک پوشش نازک از آستر را با حرکت “V” شکل و از بالا به پایین روی آجر اعمال کرد. پس از پیاده سازی کلی رنگ، باید با استفاده از یک قلم موی 1 تا 2 اینچی (2.5 تا 5.1 سانتی متری) مناطقی را که غلتک نمی تواند پوشش دهد را پر کرد. هم چنین باید گوشه و کنارهای شومینه را نیز با قلم مو اصلاح کرد.
پنج. پس از پیاده سازی آستر باید زمانی را برای خشک شدن آن در نظر گرفت. این زمان معمولا حدود 24 طول می کشد. نکته مهم در این مرحله این است که اگر قبلا پوشش کاملی روی سطح پیاده نشده باشد، بهتر است قبل از رنگ آمیزی آجر، از یک لایه آستر دیگر نیز استفاده شود. هم چنین باید توجه داشت که اگر قرار است قسمت داخلی شومینه رنگ آمیزی شود، حتما یک آستر مقاوم در برابر گرمای زیاد انتخاب شود.
در صورت نیاز و برای دسترسی به قسمت های نزدیک سقف، می توان از غلطک های تلسکوپی و دسته بلند استفاده کرد.
قدم سوم. پیاده سازی رنگ
یک. در گام اول از این مرحله، باید یک رنگ اکریلیک مقاوم در برابر حرارت (93 درجه سانتیگراد) انتخاب کرد. رنگ اکریلیک یکی از گزینه های مناسب برای رنگ آمیزی شومینه است، البته می توان از رنگ های مخصوص سنگ یا آجر نیز استفاده کرد اما باید توجه داشت که حتما در برابر گرمای ناشی از آتش مقاومت بالایی داشته باشند. از سوی دیگر برای رنگ آمیزی شومینه می توان از رنگ های مات، براق یا نیمه براق استفاده کرد. در این انتخاب باید توجه داشت که تمیز کردن رنگ براق راحت تر است. از طرف دیگر یک رنگ ماتِ تخت روی آجر، ظاهر بهتری ایجاد خواهد کرد.
دو. در گام بعد باید رنگ را در سینی رنگ ریخت. سپس یک غلطک 9 اینچی (23 سانتی متری) را در رنگ قرار داد و آن را به طور یکنواخت به رنگ آغشته کرد. پس از بارگزاری رنگ روی غلطک ابتدا باید با استفاده از یک حرکت “V” شکل با غلطک روی آجر حرکت کرد تا دیوار را پوشانده شود. اگر قرار است تمام قسمت های شومینه رنگ آمیزی شود باید از دیوارهای کناری به سمت بیرون حرکت کرد. هم چنین باید توجه داشت که همیشه حرکت غلطک باید از بالا به پایین باشد. بعد از این که دیوارها با غلطک پوشانده شد، باید با استفاده از یک قلم مو قسمت های رنگ نشده را اصلاح کرد و بخش هایی را که غلطک نمی پوشاند، پر کرد. علاوه بر این از آن جایی که سطح آجری کاملا صاف نیست ممکن است برای پوشاندن برخی از گوشه ها و شکاف ها نیاز به ضربه زدن با قلم مو باشد تا حفره ها کاملا پر شوند.
بهتر است در این مرحله چراغ های اتاق کاملا روشن باشند تا بتوان از رنگ آمیزی کامل اتاق اطمینان حاصل کرد. در صورت تمایل برای رنگ آمیزی شومینه می توان از دستگاه رنگ پاش نیز استفاده کرد. برای استفاده از این دستگاه باید رنگ را داخل محفظه دستگاه ریخته آن را در فاصله حدود 15 سانتی متری از دیوار نگه داشت. سپس با حرکتی یکنواخت جلو و عقب روی دیوار، مطمئن شد که تمام قسمت ها کاملا رنگ شده اند.
سه. در صورت نیاز می توان لایه های دوم و سوم رنگ را نیز روی سطح پیاده کرد. البته بین هر لایه باید حدود 24 ساعت منتظر ماند. قابل ذکر است که معمولا بهتر است حداقل از دو لایه رنگ استفاده شود تا از پوشانده شدن همه قسمت ها اطمینان حاصل شود. این لایه را نیز باید به همان روشی که بار اول انجام شد، پیاده کرد. اگر با وجود طی تمام مراحل فوق، هنوز قسمتهایی وجود داشته باشند که پوشیده نمی شوند، باید یک قلم مو را به دقت روی آن قسمتها فشار داد و در پایان یک بار دیگر با غلطک از روی آن ها عبور کرد.
چهار. در پایان باید منتظر ماند تا رنگ کاملا خشک شود. پس از پایان رنگ آمیزی باید قلم مو و غلطک را در آب گرم و صابون کاملا شست، مخصوصا اگر قرار است دوباره از آنها استفاده شود، نباید اجازه داد رنگ روی آن ها خشک شود. توضیحات بیشتر در این زمینه در مقالات «راهنمای جامع استفاده از غلطک رنگ برای نقاشی ساختمان» و «راهنمای جامع انتخاب و استفاده از قلم مو نقاشی ساختمان» آورده شده است. هم چنین باید رنگ را کاملا مهر و موم کرد و آن را در انبار قرار داد تا بتوان مجددا از آن استفاده کرد. هم چنین باید پارچه های پهن شده روی زمین و نوار مخصوص نقاشی را نیز جمع آوری کرد.
بخش دوم. اقدامات کمک کننده برای تغییر ظاهر شومینه
تکنیک اول. روکش مجدد شومینه
یک. در روش اول، می توان از کاشی های آماده استفاده کرد. به این صورت که ابتدا می بایست لایه چسبی پشت یک ورق کاشی مصنوعی را جدا کرده و آن را مستقیما روی شومینه چسبانید. باید توجه داشت که کاشی ها کاملا صاف در محل خود قرار گیرند. سپس باید مواد اضافی را در لبه ها و گوشه ها با استفاده از یک چاقوی مناسب یا قیچی تیز برش داد. این روش باید کاملا با دقت انجام شود. از هر تعداد کاشی که مورد نیاز است باید استفاده کرد تا مطمئن شد که هر ردیف کاشی کاملا صاف و دقیق است.
دو. روش دوم در مواردی انجام می شود که مواد روکش جدید را نمی توان مستقیما روی نمای بیرونی که در حال حاضر روی شومینه است، اعمال کرد. به همین دلیل اولین قدم در این روش، حذف روکش فعلی است. برای این کار باید از چکش و اسکنه برای شکستن روکش های قدیمی کاشی، آجر یا سنگ استفاده کرد. درزهای نماهای چوبی و شومینه های چوبی را نیز باید با یک چاقوی مخصوص جدا کرده و سپس آن ها را با استفاده از یک میله بیرون کشید.
تمیز کردن اولیه آجر با سرکه سفید و یک برس سیمی به حذف ملات سست و دوده های انباشته شده کمک می کند و اطمینان می دهد که لایه نازک و جدید کاشی ها در جای خود کاملا محکم شوند.
سه. در روش سوم، برای رسیدن به ظاهری ساده و مینیمال، می توان از لایه ای از بتن یا گچ استفاده کرد. برای این کار باید مخلوط پودری بتن یا گچ را با مقدار آب توصیه شده برای محصولی که استفاده می شود، ترکیب کرد. سپس باید مخلوط گل مانند را مستقیما روی اطراف آجر در معرض گچ قرار داد، سپس با استفاده از یک ماله صاف، آن را به یک سطح صاف که تقریبا یک سانتی متر تا دو سانتی متر ضخامت دارد، تبدیل کرد. سپس باید بتن یا گچ را به مدت یک شب رها کرد تا قبل از دست زدن به آن، کاملا خشک شود.
قابل ذکر است که می توان از یک ماله یا مهرهای بتنی طرح دار استفاده کرد تا بافتی چشم نواز به نمای بیرونی جدید بدهد.
چهار. در روش بعدی و برای رسیدن به یک سطح با شکوه و عظمت، می توان از تخته های سنگی استفاده کرد. برای این کار توصیه می شود که از موادی استفاده شود که متناسب با ابعاد خاص شومینه شما بریده شده باشند. برای نصب سنگ، باید یک لایه 1.5 سانتی متری از بتن نازک را بر روی پشت هر یک از قطعات جانبی باریک مالید و آن ها را به قسمت های ناهموار اطراف چسباند. همین کار را باید برای قسمت بالایی که پهن تر هستند نیز انجام داد. باید مطمئن شد که سنگ ها در لبه های شومینه از همه طرف کمی همپوشانی داشته باشند. علاوه بر این باید یک شب منتظر ماند تا بتن کاملا سفت شود.
پنج. در این روش، می توان از انواع طبیعی سنگ، مانند گرانیت، سنگ مرمر، تخته سنگ و سنگ آهک، استفاده کرد زیرا در اثر قرار گرفتن مداوم در معرض گرما، آسیب نمی بینند و تغییر رنگ نمی دهند. اما یکی از نکات منفی در مورد سنگ های طبیعی این است که نرم تر از مواد دیگر هستند. این ویژگی به این معنی است که مستعد خراشیدگی هستند و تمیز کردن و تعمیر آن ها پرهزینه و دشوار است.
شش. در روش دیگر می توان از روکش های چوبی استفاده کرد. برای به کارگیری این روش باید ارتفاع و عرض اطراف شومینه را اندازه گرفت و تخته ها را در اندازه های مناسب برش داد. سپس باید تخته ها را با استفاده از چسب ساختمانی به پایه آجر چسباند. تزیینات اضافی مانند تزئینات قالبگیری شده میتواند به ایجاد یک نمای مجلل کمک بسزایی کند. هم چنین برای زیباتر کردن ظاهر شومینه می توان چند لکه رنگ روی چوب استفاده کرد تا زیبایی روستایی دلپذیری داشته باشید.
نکته بسیار مهم در این روش این است که حتما قبل از پرداخت هزینه برای تزئینات چوبی در اطراف شومینه، باید نکات ایمنی را در نظر گرفت. زیرا در بعضی از شومینه ها یا مناطق، نصب چوب و سایر مواد قابل احتراق در فاصله 15 تا 30 سانتیمتری از محل شومینه ممنوع است.
تکنیک دوم. پوشاندن شومینه بلااستفاده با وسایل تزیینی
یک. در روش اول می توان از یک صفحه زینتی روی دهانه شومینه استفاده کرد. این صفحه ها را میتوان در فروشگاه های کالاهای خانگی و یا خرده فروشیدهایی که لوازم آتشنشانی داخلی عرضه می کنند، پیدا کرد. این صفحه ها در اندازه ها، شکل ها، الگوها و جنس های گوناگونی هستند، بنابراین می توان نوع مناسبی که با دکوراسیون داخلی اتاق همخوانی داشته باشد را پیدا کرد. در این میان، مواد براق و در عین حال ساده مانند فلز براق، به خوبی با هر فضایی هماهنگ می شوند. باید توجه داشت که اگر قرار است شومینه به طور کامل پنهان شود، بهتر است از یک صفحه نمایش با ساختار محکم استفاده کرد.
دو. در روش دوم، می توان از شومینه خالی، برای نگهداری هیزم استفاده کرد. اگر شومینه شکسته شده و یا مورد استفاده قرار نمی گیرد، می توان آن را به یک محل ذخیره سازی هیزم مناسب تبدیل کرد که به عنوان یک دکور شیک مورد استفاده قرار می گیرد. برای این کار می توان دسته های چوب از قبل خرد شده را به صورت عمودی روی هم قرار داد تا انتهای بریده شده به سمت بیرون باشد. اگر چوب کافی موجود باشد، می توان کل شومینه را با هیزم پر کرد. یا در روش دیگر می توان یک تپه بزرگ از هیزم در نزدیکی وسط شومینه ایجاد کرد و مقداری فضای باز در بالای آن برای ایجاد تضاد بصری در نظر گرفت.
سه. در روش بعدی می توان تعدادی شمع را داخل شومینه قرار داد تا نور ملایمی ایجاد کند. فقط به این دلیل که چوبی در شومینه نمی سوزد به این معنی نیست که نمی تواند به فضای اتاق روشنی ببخشد. برای این کار باید یک سری شمع های بزرگ را در امتداد کف آتشدان نصب کرد یا به سادگی یک شمعدان مینیاتوری یا وسایل مشابه را داخل شومینه قرار داد. با این کار وقتی شمع ها روشن می شوند، درخششی گرم و مسحور کننده ایجاد می کنند که ایمنتر و هم تمیزتر از آتش سنتی نیز هست. برای داشتن زیبایی بیشتر، می توان از شمع ها در ارتفاع و اندازه های مختلف استفاده کرد تا نور به طور یکنواخت پخش شود.
قابل ذکر است که بسیاری از فروشگاه های کالاهای خانگی شمع های مخصوصی را می فروشند که به طور خاص برای نمایش در داخل شومینه ها طراحی شده اند.
نکته مهم در این روش این است که باید از روشن نگه داشتن شمع ها برای بیش از چند ساعت در یک زمان خودداری کرد. زیرا گرمای بیش از حد به دام افتاده در شومینه می تواند باعث ذوب شدن آن ها شود.
چهار. در روش دیگر، می توان شومینه را با گیاهان گلدانی پر کرد. برای این کار باید گیاهانی را با برگهای سرسبز و پراکنده در پشت قرار داد و جلوی آن را برای گیاهان کوچک تر پر کرد تا مطمئن شد که همه چیز مرتب، منظم و به وضوح قابل مشاهده است. از گونه های گلدار مانند پامچال، گل شمعدانی، یا بنفشه آفریقایی برای اضافه کردن رنگ های زنده نیز می توان استفاده کرد.
توصیه می شود که گیاهانی در این روش انتخاب شوند که به راحتی در داخل شومینه قرار بگیرند، و حتی پس از رشد کامل نیز ظاهر مناسبی در شومینه داشته باشند. زیرا پر کردن بیش از حد شومینه باعث می شود که آن را تنگ و متراکم نشان دهد.
برای محافظت بیشتر از گیاهان، بهتر است در ساعات مختلف روز آن ها را چرخاند یا برای چند ساعت به یک منطقه باز منتقل کرد، زیرا آن ها در فضای داخل شومینه نور کافی در اختیار ندارند.
پنج. در این روش، برای ایجاد توهم فضای بیشتر، می توان از یک آینه استفاده کرد. برای این کار باید آینه ای به اندازه کافی بزرگ پیدا کرد که تمام دهانه شومینه را بپوشاند. آینه را به گونه ای قرار داد که تا حد امکان اجاق گاز و اطراف آن پنهان کند. با این کار در یک نگاه، انعکاس سطح زمین باعث میشود اتاق بزرگتر از آنچه هست احساس شود، که میتواند برای بزرگ کردن فضاهای کوچک مفید باشد. استفاده از چند شمع در کنار آینه، به زیباتر شدن فضا بیشتر کمک می کند.
شش. در روش دیگر، می توان شومینه را به بخشی از یک کتابخانه تبدیل کرد. برای این کار می توان تعدادی از کتاب ها را در پشته های بلند مرتب کرده و در داخل دهانه شومینه قرار داد. این کار نه تنها یک استفاده تخیلی از یک شومینه بلااستفاده است، بلکه یک راه عالی برای نمایش مطالب خواندنی خارج از قفسه های کتابخانه است. حتی با استفاده از ابزارهای مناسب، می توان چند ردیف قفسه داخل شومینه نصب کرد تا شومینه خود به یک قفسه کتاب فرو رفته تبدیل شود. البته قبل از گذاشتن کتاب یا هر چیز دیگری در داخل شومینه باید مطمئن شد که کاملا بلااستفاده است. هم چنین باید شیر اصلی گاز که به شومینه مربوط است را نیز بست.
کاری از تیم توسعه و تحقیق آیسافام…