در مجموعه مقالات «آموزش گام به گام نقاشی ساختمان» شرکت رنگ سازی آیسافام اطلاعاتی را در اختیار خواننده قرار می دهد تا به کمک آن ها بتوانند به صورت گام به گام، مراحل لازم برای داشتن یک نقاشی موفق را سپری کند. در هشتمین مقاله از این سری مقالات، اقدامات لازم برای نقاشی راه پله شرح داده می شود. در این راستا ابتدا مراحل لازم برای آماده کردن سطوح پله ها برای نقاشی و سپس رنگ آمیزی آن ها ارائه می گردد. سپس روش صحیح نقاشی نرده ها و قسمت های تزیینی آن توضیح داده می شود. در پایان نیز به بررسی ایده هایی برای افزودن جزئیات تزئینی به راه پله ها پرداخته می شود.
راه پله ها به طور معمول مناطق پرترددی هستند که به دلیل استفاده های روزمره فرسوده می شوند. با این وجود از آن جایی که هر روز در معرض دید قرار دارند. باید به ظاهر آن رسیدگی کرد. برای ایجاد زیبایی در فضای راه پله، می توان آن را نقاشی کرد. با استفاده از رنگ جدید روی نرده ها، تزئینات و پله ها، فقط در عرض چند روز می توان راه پله را از حالت کسل کننده به حالتی زیبا و دل انگیز رساند.
نقاشی راه پله
در این قسمت نقاشی سطوح پله ها در چهار مرحله شرح داده میشود که با دنبال کردن آن ها می توان یک پروژه موفق را سپری کرد.
قدم اول. آماده کردن سطوح پله ها برای نقاشی
نکته اول. در ابتدای کار و در صورت لزوم باید رنگ قدیمی را از سطح راه پله پاک کرد، اما اگر رنگ قدیمی نسبتا صاف و خوب باشد، می توان رنگ آمیزی را روی آن انجام داد. بنابراین اگر سطوح در حال پوسته پوسته شدن هستند و یا لایه های زیادی از رنگ در آن جمع شده است، باید آن ها را از بین برد. برای این کار می توان از ابزارهای گرمایشی یا محصولات شیمیایی استفاده کرد.
برای استفاده از ابزار گرمایشی، باید آن را در فاصله 5-8 سانتی متری از رنگ نگه داشت و مرتبا روی سطح حرکت داد تا با تمرکز بر یک نقطه باعث سوختن چوب راه پله نشود. پس از آن که رنگ به صورت پوسته پوسته شد، می توان از چاقوی بتونه یا تراش دهنده رنگ برای پاک کردن رنگ استفاده کرد.
برای استفاده از محصولات شیمیایی نیز توصیه می شود که طبق دستورالعمل موجود روی بسته بندی عمل کرد. اما به طور کلی می توان گفت که این محصولات را می بایست با استفاده از قلم مو روی سطح پیاده کرد و سپس زمانی را برای حل شدن رنگ در نظر گرفت و سپس با یک چاقوی بتونه یا تراش دهنده رنگ، رنگ را از روی سطح جدا کرد. هنگام استفاده از محصولات شیمیایی، استفاده از وسایل حفاظت شخصی مانند دستکش و ماسک و تهویه محل بسیار ضروری است. هم چنین پس از کار با مواد شیمیایی باید سطح را از مقدار اضافی این مواد پاک کرد.
نکته قابل توجه این است که جدا کردن رنگ از نرده ها، روکش ها یا پله ها فقط درصورتی لازم است که رنگ قدیمی باعث ایجاد یک سطح ناهموار یا لایه برداری شده باشد. اگر این مورد در مورد هر قسمت از راه پله وجود داشته باشد، باید رنگ آن را کاملا جدا کرد. اگر چه این کار باعث طولانی شدن فرآیند نقاشی می شود اما کیفیت نهایی کار را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
نکته دوم. حفره ها و نقص های کوچک را باید با پرکننده چوب پر کرد. برای پر کردن هرگونه سوراخ یا حفره که لازم است صاف شود می توان از پرکننده چوب یا و چاقوی بتونه استفاده کرد. برای حفره های کوچک که ابعاد کوچکی دارند باید مقدار پرکننده ای به اندازه نخود را روی چاقوی بتونی قرار داد. سپس پرکننده را به داخل حفره وارد کرده و با انتهای صاف چاقوی بتونه مواد اضافی را از بین برد. سپس باید زمانی را طبق دستورالعمل موجود روی بسته بندی در نظر گرفت تا ماده پرکننده کاملا خشک شود. این زمان با توجه به نوع محصول ممکن است از یک ساعت تا یک روز متفاوت باشد. اما اگر حفره ها بزرگتر از 5/1 سنتی متر باشند، ممکن است لازم باشد از تکنیک پیشرفته تری برای پر کردن آن استفاده شود.
قابل توجه است که بیشتر مواد پر کننده برای پر کردن حفره ها و نقص های روی سطح چوب و دیوارها مانند دیوارهای خشک و دیوارهای گچی قابل استفاده هستند. اما نکته مهم این است که در هنگام بررسی سطوح باید در امتداد نرده ها، تزئینات اطراف پله ها و غیره به دنبال نقاطی بود که ممکن است دچار آسیب شده باشند.
نکته سوم. در این مرحله باید هر سطحی را که زبر و خشن است به خوبی سنباده زد. برای این کار باید تمام سطوح را کاملا بررسی کرد تا لکه هایی ناهمواری که نیاز به سنباده زدن مشخص شوند. همچنین توصیه می شود که سطوح با دست لمس شوند تا مناطق کوچکی را که ممکن است بعدا در کیفیت کار تاثیر منفی بگذارند پیدا شوند. سپس باید سطوح را با کاغذ سنباده 200 تا 400 گرمی کاملا سنباده زد تا نواحی پر شده و هرگونه بی نظمی در رنگ موجود از بین رفته و صاف شود. برای این کار می توان از سنباده برقی، مانند سنباده کف مداری، یا یک بلوک سنباده ای ساده استفاده کرد. باید توجه داشت که پس از انجام سنباده زدن، حتما باید گرد و غبار ایجاد شده توسط پارچه مرطوب و لطیف پاک شود.
نکته چهارم. تمام سطوحی که قبلا رنگ شده اند را باید به صورت ملایم سنباده زد تا رنگ جدید کاملا به آن بچسبد. بنابراین توصیه می شود که سطوحِ کاملا صاف را نیز با کاغذ شن و ماسه پاک کرد. هم چنین می توان کاغذ سنباده ریز با دقت حدود 400 تهیه کرد و با کشیدن آن روی سطح، کمی سطح را زبر کرد. برای این کار کافی است کاغذ سنباده را به سرعت روی تمام سطوحی که قرار است رنگ آمیزی شوند، کشید. نیازی به رعایت جزئیات و دقت فراوان نیست، فقط کافی است که سطح از حالت صیقلی بودن خارج شود. این کار روی بافت نهایی رنگ تاثیر منفی نمی گذارد و در مقابل باعث می شود رنگ جدید به سطح قبلی کاملا بچسبد. رعایت این نکته به ویژه برای سطوحی که از قبل روی آن ها رنگ براق وجود دارد بسیار مهم است.
نکته پنجم. در این مرحله باید هر سطحی را که قرار است در مراحل بعدی رنگ آمیزی شود تمیز نمود. برای این کار باید از یک پارچه و یک تمیز کننده ملایم برای از بین بردن چربی ها استفاده کرد. در این صورت علاوه بر از بین بردن هرگونه چربی، آلودگی و چسب، گرد و غبار ایجاد شده در هنگام سنباده زنی نیز از بین می رود. پس از پاک کردن سطوح، باید با استفاده از یک پارچه خشک و تمیز آن را به خوبی خشک کرد.
بسیاری از افراد قبل از رنگ آمیزی، از تری سدیم فسفات برای تمیز کردن سطوح استفاده می کنند. این محصول عمکرد خوبی در تمیز کردن سطوح دارد و با ایجاد زبری خفیفی به چسبندگی بهتر رنگ جدید کمک می کند. برای بعضی از آلودگی های جدی تر نیز می توان از پاک کننده های خانگی چند منظوره استفاده کرد. هم چنین اگر پله ها از جنس بتونی یا فلزی باشند، می توان از قلم مو های سیم برای از بین بردن آلودگی های استفاده کرد.
قدم دوم. نقاشی نرده ها و قسمت های تزیینی آن
نکته اول. هنگام رنگ آمیزی پله ها بهتر است از نقاشی نرده ها شروع کرد، زیرا هنگام رنگ آمیزی نرده ها و قسمت های تزیینی آن ممکن است قطراتی از رنگ روی سطح پله ها چکه کند. هم چنین می توان به راحتی از پله ها بالا و پایین رفت بدون این که به رنگ تازه روی پله ها آسیب رساند. علاوه بر این اگر ابتدا پله ها رنگ آمیزی شوند، قبل از ادامه کار باید منتظر ماند تا سطوح آن ها کاملا خشک شود. ولی خیس بودن رنگ نرده ها خللی در ادامه کار ایجاد نمی کند.
نکته دوم. در قدم بعد باید لبه های اطراف نرده ها را با نوار مخصوص نقاشی به خوبی چسباند. در واقع لبه های نوار نقاشی را باید محکم در لبه هایی که قرار نیست نقاشی شوند، اجرا کرد. سپس نوار را با نوک انگشتان یا چاقوی بتونی فشار داد تا از عدم تراوش رنگ به زیر آن اطمینان حاصل کرد. اگر چه انجام این فرایند به خصوص در مناطق کوچک اطراف نرده ها ممکن است بسیار زمان بر باشد اما رسیدن به یک پایان با کیفیت، ارزش صرف این زمان را دارد. هم چنین در صورت لزوم می توان چسباندن نوار نقاشی را در فازهای مختلف انجام داد، زیرا ممکن است بخش های مختلف نرده ها در زمان های متفاوتی و به طور جداگانه نقاشی شوند. اما با این وجود توصیه می شود که تمام قسمت ها در یک مرحله پوشانده شوند، زیرا معمولا قسمت های مختلف نرده ها با یک طیف رنگی خاص و با استفاده از یک جنس رنگ نقاشی می شوند.
نکته سوم. در این مرحله باید مناطق اطراف راه پله را با پارچه های مناسب پوشاند. این پارچه ها را باید در قسمت بالا و پایین راه پله پهن کرد تا از کفپوش ها محافظت کند. همچنین راه پله ها و هر مبلمان و وسیله ای را که نمی توان از محل نقاشی دور کرد باید به خوبی پوشانده شود. توصیه می شود که از نوارهای مخصوص نقاشی برای ثابت کردن پارچه ها استفاده شود.
نکته چهارم. در این قدم باید یک لایه آستر را روی نرده ها اعمال کرد. این کار را می توان از بالای پله ها شروع کرده و همزمان با بالا و پایین رفتن از پله ها آن را تکمیل کرد. هم چنین می توان همزمان یک قسمت کوچک از کل نرده را به طور کامل آستر زد و سپس به سراغ قسمت های بعدی رفت. یا می توان ابتدا قسمت بالایی نرده ها، سپس خود نرده ها و در پایان قسمت های تزیینی را رنگ کرد. اما مهم این است که قبل از شروع لایه دوم آستر، لایه اول روی تمام سطح نرده ها پیاده شده باشد.
نکته قابل توجه برای تمیز شدن نهایی کار این است که باید برای آستر زدن و یا نقاشی نرده ها از قلم مو استفاده کرد، زیرا ورود غلطک به مناطق کوچک سخت بوده و روند کار را طولانی می کند. هم چنین بهتر است از آستری استفاده شود که به خوبی به لایه قبلی رنگ بچسبد. این نکته برای رسیدن به یک سطح با کیفیت و با دوام بسیار حائز اهمیت است.
نکته پنجم. پس از خشک شدن لایه آستری می توان رنگ نهایی را پیاده کرد. این زمان را باید طبق دستورالعمل نوشته شده روی بسته بندی آستر در نظر گرفت. برای اعمال لایه رنگ نهایی باید ازضربات نرم قلم مو استفاده کرد. بهتر است در این مرحله از بالای نرده ها شروع کرده و پس از نقاشی تمام قسمت های آن سراغ قسمت بعدی رفت تا از پوشش کامل رنگ مطمئن شد. برای رسیدن به نتیجه مطلوب توصیه می شود که از دو تا سه لایه رنگ استفاده شود. اما مهم است که قبل از شروع لایه بعدی زمانی را منتظر ماند تا هر لایه کاملا خشک شود. با این کار رنگ آمیزی محکم تری ایجاد می شود که در برابر سایش و پوسیده شدن پله ها مقاومت بهتری دارد.
نکته ششم. قبل از برداشتن نوار مخصوص نقاشی باید منتظر ماند تا رنگ کاملا خشک شود. برای بهتر شدن نتیجه نهایی می توان ایتدا لبه های نوار مخصوص نقاشی را با چاقو بتونه یا تیغ برش داد و سپس نوار را به آرامی جدا کرد. این کار کمک می کند تا رنگ جدید همراه با نوار مخصوص نقاشی از سطح جدا نشود. پس از اتمام نقاشی، می توانید پارچه های پهن شده روی سطوح را جمع کرد. با این وجود باید مراقب بود که هنگام جابجایی با لمس نرده یا پارچه های پلاستیکی، سطح کار لکه دار نشود.
قدم سوم. نقاشی کردن پله ها
نکته اول. در قدم اول باید نواحی اطراف پله ها را با نوار مخصوص نقاشی به خوبی پوشاند. هم چنین باید از قلم مو در قسمت های مربوط به حاشیه طبقه بالا و پایین و حاشیه نرده ها به دقت استفاده کرد. البته می توان طبقه بالا و پایین را با پارچه های پلاستیکی پوشاند تا هنگام نقاشی لکه ای روی آن ها ایجاد نشود.
نکته دوم. در این قدم باید آستر و رنگی را انتخاب کرد که برای استفاده در کف یا پله طراحی شده باشند، زیرا این سطوح باید با یک رنگ روغنی رنگ آمیزی شوند تا بتوانند حجم ترافیک ثابت را تحمل کنند. اما باید توجه داشت که مهمترین عیب استفاده از رنگ روغن در پله ها پاک سازی آلودگی های ناشی از آن است، زیرا برای از بین بردن رنگ قلم مو و پارچه های پهن شده به تینر یا سایر رقیق کننده نیاز است. از سوی دیگر بعضی از رنگ های کف و پاسیو که بر پایه آب ساخته شده اند نیز عملکرد خوبی در پله ها خواهند داشت. هم چنین باید آستری انتخاب شود که با رنگ مورد نظر تطابق داشته باشد و به طور کامل توسط رنگ پوشانده شود.
نکته سوم. در این مرحله باید لایه آستر را روی پله ها پیاده کرد. در این راستا باید با شروع از بالاترین پله، اولین پله را کاملا رنگ آمیزی کرد. سپس از یک پله رد شده و پله سوم به سمت پایین را نقاشی کرد. باید این کار را ادامه داد و به سمت پایین حرکت کرد. با رعایت این نکته می توان در حین کار فضای کافی برای جابجایی داشت و پس از رنگ آمیزی هر پله آن را برای خشک شدن رها کرد و با رنگ آمیزی هر مرحله و در هنگام خشک شدن آن ها می توان از سایر پله ها استفاده کرد.
توصیه می شود برای رنگ آمیزی پله ها از قلم مو استفاده شود تا امکان دسترسی بیشتری به گوشه ها وجود داشته باشد. قبل از استفاده از لایه های پایانی باید کاملا صبر کرد تا لایه آستر کاملا خشک شود. این زمان بسته به آستر استفاده شده ممکن است بین از یک ساعت تا 4 ساعت طول بکشد. برای اطلاع دقیق از این زمان باید به اطلاعات موجود روی بسته بندی محصولات مراجعه کرد و حتما قبل از ادامه کار لایه آستر را از نظر خشکی بررسی نمود.
نکته چهارم. پس از خشک شدن اولین لایه آستر می توان مراحل کار را ادامه داد. در این مرحله نیز باید دوباره از بالا شروع کرد، اما این بار می بایست قسمت هایی که رنگ نشده اند را نقاشی کرد، یعنی پله های دوم چهارم، ششم و غیره. و به همین صورت به سمت پایین حرکت کرد تا تمام سطوح رنگ آمیزی شوند.
نکته پنجم. در این مرحله باید از دو تا سه لایه از پوشش نهایی رنگ استفاده کرد، اما هر بار باید از خشک شدن لایه قبلی مطمئن شد. برای این کار باید مجددا از بالای پله ها شروع به نقاشی کرد و قبل از شروع مرحله جدید، تمام قسمت های راه پله را به صورت کامل نقاشی کرد. برای رسیدن به یک پایان موفق باید قلم مو را در گوشه و کنار هر پله قرار داد و سپس با ضربات نرم روی سطوح بزرگ رنگ را پیاده کرد و رنگ نزدیک گوشه ها را صاف کرد. هنگام نقاشی باید مطمئن شد که در تمام گوشه ها، از جمله زیر لب جلوی هر پله، یک پوشش کامل از رنگ وجود دارد.
قبل از اعمال لایه جدید باید زمانی را برای خشک شدن لایه رنگ فعلی در نظر گرفت. نکته مهم دیگری که حائز اهمیت است این است که اگر بعد از خشک شدن لایه دوم هنوز لایه آستر قابل مشاهده باشد، پیاده کردن پوشش سوم ضروری است.
قدم چهارم. افزودن جزئیات تزئینی به راه پله ها
نکته اول. برای ایجاد تنوع در راه پله می توان کف پله یا ارتفاع آن را با رنگ دیگری رنگ کرد. در واقع برای افزودن جزئیات جالب به پله ها می توان پله ها را چند رنگ کرد. برای انجام این کار می توان لبه های ارتفاع پله را با نوار مخصوص نقاشی پوشاند. سپس ارتفاع و کف پله را در دو رنگ مکمل رنگ کرد و سپس نوار مخصوص نقاشی را برداشت. توصیه می شود که ابتدا ارتفاع پله ها نقاشی شوند تا در بازه زمانی که این قسمت ها خشک می شوند بتوان با احتیاط از پله ها بالا و پایین رفت. قابل ذکر است که افزودن این جزئیات زمان بر است زیرا برای خشک شدن هر قسمت باید زمانی را در نظر گرفت. اما نتیجه کار می تواند جلوه راه پله را دو چندان کند و ارزش صرف زمان را داشته باشد.
نکته دوم. برای ایجاد جزئیات می توان از یک رنگ متضاد برای نقاشی نرده ها استفاده کرد. برای این کار می توان یک رنگ تند یا متفاوت را روی نرده ها پیاده کرد یا می توان رنگ مکمل راه پله و دیوارهای اطراف را انتخاب کرد یا نرده ها را با دیوارهای اطراف مطابقت داد. اما نکته مهم این است که هنگام رنگ آمیزی نرده ها به رنگ دیگر، باید قسمت های پایین و بالای نرده را کاملا پوشاند. این کار باعث می شود که قطره ای از رنگ متضاد وارد قسمت های دیگر نشود. از آن جایی که رنگ آمیزی نرده ها کار زمان بری است باید آن را با دقت انجام داد تا قسمت های دیگر را آلوده یا کثیف نکند.
نکته سوم. در روش دیگری و برای ایجاد جلوه ای سرگرم کننده، می توان از یک طرح تزئینی استفاده کرد که از روبهرو قابل مشاهده باشد. برای این کار باید ابتدا پله ها را با آستر و رنگ پایه مورد نظر نقاشی کرد. سپس باید با استفاده از یک شابلون یا طرح های آزاد، یک الگو را روی رنگ اصلی پیاده کرد. قسمت های طراحی شده را می توان با استفاده از رنگ های اکریلیک رنگ آمیزی کرد. سپس زمانی را برای خشک شدن آن در نظر گرفت و در صورت لزوم لایه دوم و سوم را اعمال کرد.
نکته چهارم. در صورت تمایل می توان طرح یک فرش مصنوعی را روی پله ها نقاشی کرد. برای این کار باید پس از رنگ آمیزی پله ها، فاصله دو طرف کفی پله ها را که قرار نیست طرح فرش داشته باشند اندازه گرفت و با نوار مخصوص نقاشی آن قسمت ها را مسدود کرد. سپس باید ناحیه وسط کفی راه پله را با رنگی که برای فرش مصنوعی انتخاب شده است رنگ آمیزی کرد. سپس با یک قلم مو آستری حاشیه مصنوعی را روی لبه های خارجی رنگ کرد. برای محافظت از طرح پیاده شده، می توان پس از خشک شدن کامل سطوح رنگ شده تزئینی، از سیلر یا پلی اورتان استفاده کرد.
کاری از تیم توسعه و تحقیق آیسافام.
ادامه دارد…